Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 oktober 2019

  Larmbolag stäms efter massdöd på kycklinggård

  Ett larmbolag krävs på 1,1 miljoner kronor efter att ett stort antal kycklingar dött på en anläggning i Södermanland.

   Ett stort antal kycklingar dog på gården i Södermanland när ventilationen slutade fungera. Nu krävs larmbolaget på 1,1 miljoner kronor.
  Ett stort antal kycklingar dog på gården i Södermanland när ventilationen slutade fungera. Nu krävs larmbolaget på 1,1 miljoner kronor. FOTO: Mostphoto

  Precis efter midnatt natten till den 19 juli i fjol drabbades en av Södermanlands största kycklingproducenter av att ventilationen plötsligt slutade fungera i två av gårdens fyra avdelningar. Normalt skulle då en larmcentral varskott gården om problemet. Men inget larm nådde gården och samtliga kycklingar i dessa avdelningar dog.

  Larmbolaget hade dagen innan meddelat larmcentralen att det skulle ske en överyn av utrustningen och att om det kom ett larm det närmaste dygnet skulle inte larmcentralen göra något. Så när larmet kom vidtogs inga åtgärder.

  Larma inte

  Nu har ett försäkringsbolag stämt larmbolaget. Enligt tidningen Sak och liv står det i stämningsansökan att instruktionerna var att larmbolaget skulle meddela larmcentralen det inte skulle vidtas några åtgärder vid ett larm fram till midnatt den 18 juli. I stället hade bolaget sagt de närmaste 24 timmarna till larmcentralen, alltså till på morgonen den 19 juli.

  Får försäkringsbolaget igenom sitt krav ska larmbolaget betala 1,1 miljoner kronor i skadestånd.

  Av skadeståndsansökan framgår inte exakt hur många kyckcklingar som dog när ventilationsanläggningen gick sönder, skriver Sak och liv.

  Relaterade artiklar

  Till toppen