Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 juni 2017

  Larm om importerade humlor

  Biodlare slår larm om riskerna med dåligt reglerad import och utsättning av humlor för pollinering.

  – Oron är relevant, säger Ingrid Karlsson på Jordbruksverket.

   Nytt hot mot bin? Importerade humlor som används för pollineringstjänster kan hota både honungsbin och vilda humlor och bin enligt Munka Ljungby Biodlarförening.
  Nytt hot mot bin? Importerade humlor som används för pollineringstjänster kan hota både honungsbin och vilda humlor och bin enligt Munka Ljungby Biodlarförening. FOTO: Lasse Modin

  Idag är det vanligt att man sätter in humlor i växthus för pollinering. Men det förkommer också på friland i odlingstunnlar. Humlorna som används i Sverige importeras som regel.

  – Det har tagit en jäkla fart nu, den här industrin. Det har blivit en norm att alla ska ha humlor att pollinera, säger Peter Shaw, från Munka Ljungby Biodlarförening.

  – Det finns många fördelar och jag är inte helt negativ, men det har växt så fort den här industrin att myndigheterna inte har hängt med.

  Ingen reglering

  Peter Shaw har skrivit en promemoria till Naturvårdsverket, Kemikalieinspektion och Jordbruksverket där han konstaterar att det till skillnad från i biodling, där kontrollerna är rigorösa, inte finns någon vidare reglering av import och användning av humlor.

  – Det är kanske nödvändigt att ha humleodling, men jag tycker det skulle vara mer reglering och mer koll på det.

  Han varnar för allvarliga konsekvenser för honungsbin och vilda bin och humlor om det skulle bli vanligt att man också satt ut kupor med importerade humlor i trädgårdsodlingar.

  Risk för sjukdomar

  Framförallt handlar det om risken för spridning av sjukdomar och risken för genetiska konsekvenser om importerade humlor av andra underarter parar sig med inhemska.

  – Man skulle omedelbart förbjuda försäljning av humlor till privatpersoner att sätta ut i trädgård, säger Peter Shaw.

  Import av humlor är reglerad. Det krävs bland annat ett veterinärintyg att humlorna är fria från tre skadegörare. Men det är tillåtet att sätta ut humlor i fält, och regleringen är mindre än för bin.

  – Det finns ingen reglering som säger att du ska tala om var ett humlesamhälle finns, eller att det finns en gräns för hur du får flytta det. Det finns det för bikupor, säger Ingrid Karlsson på Jordbruksverket.

  Undersöker hot

  I ett nytt projekt ska Jordbruksverket tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap undersöka biologiska hot mot pollinatörer. Bland annat ska patogener i vilda och importerade humlor jämföras. Eventuellt ytterligare åtgärder får vänta.

  – Innan vi vet vilka risker de här importhumlorna verkliga utgör kommer vi kanske inte att göra något, säger Ingrid Karlsson.

  LÄS MER: Bibehovet växer 5 gånger snabbare än tillgångenLÄS OCKSÅ: Minskat antal bin hotar jordbruksproduktionLÄS OCKSÅ: Lantbrukare vill gynna humlor och bin

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen