Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 februari

  Larm om fläskbrist – men grispriset ligger still

  Handeln larmar om brist på charkprodukter. Men det är en omvändelse under galgen, tycker slakterierna.

  – Hade charkuteristerna i större utsträckning valt svenskt tidigare, hade vi inte suttit i den situation vi har nu, säger Paul Robertson på KLS Ugglarps.

  I spåren av prisexplosionen på den globala grisköttsmarknaden har importerad råvara, om den ens går att få fram, blivit dyrare än svensk gris. Det har lett till brist på charkprodukter i butiksdiskarna.

  – Jag har aldrig varit med om något liknande. Värst är det med bacon, där har vi inte på långa vägar fått det vi har efterfrågat, säger Majsan Pense, ansvarig för kött på Coop.

   Majsan Pense, kategorichef för kött på Coop
  Majsan Pense, kategorichef för kött på Coop FOTO: Coop pressbild

  Även hos Axfood, med butikskedjor som Willys och Hemköp, är baconbristen ett problem medan Ica, som har drygt hälften av den svenska dagligvaruhandeln, inte delar konkurrenternas bild av läget.

  – Jag ser ingen större dramatik i detta. Efter julhelgen har det varit en liten brist på baconprodukter. Men det ser stabilare ut nu och kommer inte att gapa tomt i hyllorna, säger Mats Heljestrand, ansvarig för kött på Ica.

  Fasta kunder prioriteras av slakterier

  Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör på HK Scan, framhåller att tillgången på svensk gris bara har minskat med någon procent under det senaste året.

  – Vi säljer inte mindre i dag än vi gjorde för ett år sedan och vi har nästan lika mycket griskött nu som då. Det är efterfrågan som har ökat enormt jämfört med förra året, säger Torbjörn Lithell, som dock inte beklagar situationen.

  – Ett underskott är alltid bättre än ett överskott rent prismässigt, säger han.

   Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör på HK Scan.
  Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör på HK Scan. FOTO: HK Scan

  När importköttet blivit dyrare har fler charkföretag velat gå över till svensk råvara och det är inte alltid slakterierna kan leverera till dem. De fasta kunderna har prioriterats.

  – Trogna, långsiktiga kunder får i allt väsentligt den råvara de behöver. De som bara köper svenskt när det är tillräckligt billigt får kanske inte fullt ut vad de vill ha, säger Paul Robertson, inköpsdirektör på KLS Ugglarps.

   Paul Robertson, KLS Ugglarps.
  Paul Robertson, KLS Ugglarps. FOTO: Marcus Frennemark

  Grisproduktionen i Sverige minskade förra året. När foderpriserna steg efter torkan 2018 valde många företag att minska produktionen, en del valde till och med att avveckla helt.

  Jeanette Elander, ordförande för Sveriges Grisföretagare, är inte förvånad.

  – Redan för ett år sedan varnade vi för att många drog ner. De grisarna hade behövts nu. Hade vi fått kompensation för de ökade foderkostnaderna hade det gynnat både handel, industri och oss grisföretagare, säger hon.

   Jeanette Elander, ordförande Sveriges Grisföretagare.
  Jeanette Elander, ordförande Sveriges Grisföretagare. FOTO: Grisföretagarna

  Produktionen väntas öka

  Magnus Lindholm, vice vd på HK Scan i Sverige, förutser att produktionen är på väg att vända upp igen.

  – Våra priser började gå upp från oktober. Många har tryckt på ordentligt och återställt suggantalet. Första halvåret i år har vi den mängden vi har, men augusti-september ser vi en liten ökning från våra leverantörer, säger han.

  Avräkningspriset steg i flera steg under andra halvåret 2019. När kunderna nu ropar efter mer råvara borde det vara läge för ytterligare höjningar.

  Men slakteriföreträdarna är klädsamt neutrala.

  – Prisbilden nu är bra för både bonden och kunden. Det kan bli ytterligare höjningar, men det är inte smart att göra det. Priset kan bli för högt för kund och konsument, säger Magnus Lindholm.

  Paul Robertson är inne på samma linje:

  – Jag vill inte spekulera om när noteringen kan höjas igen. Just nu är det viktigaste att stabilisera värdet på grisköttet på en högre nivå, säger Paul Robertsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen