Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 januari

  Mjölkgården förvandlas till kursgård i självhushållning

  Bälinge.

  På den gamla mjölkgården i Bälinge, strax utanför Luleå, står en nyuppförd ladugård med plats för både kor, kafé och kurser. Nu startar ett nytt kapitel för Bälinge gård med kurser i självhushållning.

   Britta-Karin Jacobsson och hennes man Thomas Holmbom har skapat en verksamhet med kurser, kafé och djurhållning.
  Britta-Karin Jacobsson och hennes man Thomas Holmbom har skapat en verksamhet med kurser, kafé och djurhållning. FOTO: Anders Kristensson

  Den gamla ladugården fick Britta-Karin Jacobsson och hennes man Thomas Holmbom att börja skissa på en ombyggnad. I samma veva började byborna längs väg 606 mellan Bälinge och Avan diskutera hur man skulle kunna höja intresset för området. Här bor många hantverkare längs vägen och man ville få igång besöksnäringen. Man skapade begreppet Rutt 606.

  – När Thomas fyllde 40 år gjorde vi en rundresa i självhushållningens tecken, berättar Britta-Karin Jacobsson.

  – Vi gick en ystkurs på Skabrams mejeri utanför Jokkmokk, besökte lanthandeln i Vittjärv, bodde på Brittas pensionat i Harads. När vi kom hem hade en idé fötts om att vi skulle kunna inrymma allt detta vi upplevt här hemma på gården, säger hon.

  Färre mjölkkor

  En arkitekt kontaktades och efter många byråkratiska vändor står en nybyggd ladugård i Amish-stil på plats, det blev billigare att riva den gamla och bygga nytt. Mjölkkorna har blivit färre, den nya ladugården rymmer bara tolv kor.

   Den gamla ladugården revs och en ny är uppförd med plats för kursverksamhet, kafé, lanthandel och kor.
  Den gamla ladugården revs och en ny är uppförd med plats för kursverksamhet, kafé, lanthandel och kor. FOTO: Anders Kristensson

  – Korna flyttade in i nybygget precis. Nu försöker jag pussla ihop tolv kor som fungerar bra i den nya byggnaden, de andra gör vi oss av med.

  Med färre kor blir desto mer plats för annat. I ladans suterrängdel ligger ett helkaklat ystrum för kurser i osttillverkning, på andra våningen ska fem rum inredas för gäster och på mellanvåningen ligger det blivande kaféet med en fönstervägg till korna. Här kommer också en liten lanthandel att få plats.

  – Ladugården med korna blir ett showrum där kafégästerna kan se både lappgetterna och korna mjölkas, säger Britta-Karin Jacobsson.

  Kurser blir kärnverksamhet

  Kärnverksamheten på Bondgården Bälinge kommer att vara kurser i mat- och slöjdhantverk för både vuxna och barn. Tanken är att involvera traktens hantverkare som ska leda kurserna.

  – Det finns många riktigt duktiga mat- och slöjdhantverkare i trakterna och vi behöver denna spetskompetens för att kunna förverkliga idén om ett centrum för hantverk här vid Lule älv, berättar Britta-Karin Jacobsson.

  Kursverksamheten är redan igång sedan tre år tillbaka, bland annat bondgårdsveckor för barn och timringskurser för vuxna.

  – Kurserna har sakta börjat ta form medan ladugården har byggts, säger hon.

  – Nu frigör vi mer tid till den nya verksamheten genom att minska ner antalet kor från tidigare 58 till de tolv som ingår i kafédelen bakom fönsterväggen.

   Lappgetterna på gården ingår i genbanken för lantdjur.
  Lappgetterna på gården ingår i genbanken för lantdjur. FOTO: Anders Kristensson
   Djuren på gården är populära bland barn.
  Djuren på gården är populära bland barn. FOTO: Anders Kristensson

  De senaste tre åren har de arrangerat bondgårdsveckor på sommaren för barn mellan 8 och 10 år. Under en veckas tid har barnen fått vara med i den dagliga skötseln av gården och förbereda en avslutningsmiddag till föräldrarna där ingredienserna tillverkas och lagas under veckan.

  – Barnen tycker framför allt om att mata djuren på gården men det blir också lite mathantverk med halloumi-tillverkning och bakning, säger Britta-Karin Jacobsson.

  – Flera av barnen säger ”jag ska bli bonde” efter veckan på gården, och det känns ju fantastiskt att höra.

  Skolklasser på besök

  I ett samarbete med Teknikens hus i Luleå har två pilotdagar genomförts för femteklassare på gården med ungefär samma innehåll som bondgårdsveckorna, fast koncentrerat på en dag. Nu hoppas Britta-Karin Jacobsson på att det ska bli en kontinuerlig verksamhet med skolklasser som besöker gården.

  För tre år sedan började den ekonomiska föreningen bakom Rutt 606 arrangera olika aktiviteter i byarna längs vägen för att öka antalet besökare hos de många hantverkarna längs vägen. Vägen går precis utanför Britta- Karin Jacobssons och Thomas Homlboms gård.

  – Besöksantalet har ökat sedan vägprojektet startade och nu ska vi göra en Gruyèreost tillsammans med väggänget här på gården för att manifestera Rutt 606, berättar Britta-Karin Jacobsson.

   Snart öppnar verksamheten. Bakom Britta-Karin Jacobsson syns kaféets fönstervägg mot korna i bakgrunden.
  Snart öppnar verksamheten. Bakom Britta-Karin Jacobsson syns kaféets fönstervägg mot korna i bakgrunden. FOTO: Anders Kristensson

  – Det har tagit mycket tid och ork att bygga den nya ladan, men snart kan vi koncentrera oss på det roliga, att få igång verksamheten. Vi vill att vår gård ska bli en samlingspunkt där man kan lära sig något nytt eller bara ta sig en fika. Vi tjuvstartade med en fotoutställning i kaféet nu den andra advent.

  Invigningen av kaféet är bestämt till den sjätte juni.

  Bondgården Bälinge AB

  Företagsform Aktiebolag.

  Ägs av Britta-Karin Jacobsson och Thomas Holmbom.

  Anställda: Två tjejer som arbetstränar. Kursledare anlitas på projektbasis.

  Investering cirka 10 miljoner. 50 procent i bidrag till ladugårdsdelen till djuren och 25 procent i bidrag för hotelldelen med fem rum.

  Areal 70 hektar vall och grönfoder.

  Vinst: Företaget befinner sig i uppstart.

  Djur på gården

  Kor, tolv stycken i den nya ladugården.

  Lappgetter, ingår i genbanken för lantraser.

  Får av olika raser. Gotlandstacka och Hälsingefår som även äter sly samt Texel, en förädlad ras som bara äter gräs.

  Linderödssvin, ingår i genbanken för lantraser.

  Bjurholmshöns.

  Relaterade artiklar

  Till toppen