Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 maj

  Lär dig lyssna på vad hunden säger

  En hund som lever på en gård har kanske bättre förutsättningar att bygga en bra relation med sina människor än andra hundar. Det tror hundpsykologen Eva Bodfäldt.

  – Hundar följer naturligt personer som är i rörelse och gör något.

   För att hund och människa ska fungera väl tillsammans behöver de ha en bra relation - en ömsesidig respekt för varandra. Här Marie-Louise Eriksson och golden retrievern Britta.
  För att hund och människa ska fungera väl tillsammans behöver de ha en bra relation - en ömsesidig respekt för varandra. Här Marie-Louise Eriksson och golden retrievern Britta. FOTO: Mari Nälsen

  Eva Bodfäldt har efter ­utbildningen till hundpsykolog för 40 år sedan utbildat, föreläst och skrivit böcker. Under några år medverkade hon också i hundpodden ”Vår bästa vän” som sändes i Sveriges Radio P4.

  Att hon blev hundpsykolog är en lycklig slump. Från början var det hästars beteende som intresserade henne men eftersom det inte fanns någon hippologutbildning när hon skulle utbilda sig föll valet på hundpsykolog.

  För att hund och människa ska fungera väl tillsammans behöver de ha en bra relation – en ömsesidig ­respekt för varandra.

  – När jag läste hundpsykolog­utbildningen för många år sedan lärde jag mig massor av saker men en sak som min kursledare sa var att man ska lyssna in och titta på hunden utan att lägga sig i. Det är det viktigaste rådet jag någonsin fått, säger Eva Bodfäldt.

   Hundpsykologen Eva Bodfäldt med sina två jaktlabra­dorer Will-Ja och Tesla.
  Hundpsykologen Eva Bodfäldt med sina två jaktlabra­dorer Will-Ja och Tesla. FOTO: Åsa Lindholm

  Iaktta hunden

  Det är alltså där man ska börja, menar hon. Ta med hunden och sätt dig på en stubbe i skogen och titta efter vad hunden gör när du inte gör någonting.

  – Du kommer snart att se vilken personlighet den har. Om den är självständig och tar egna initiativ, söker sig till dig och vill vara nära eller kanske är nyfiken och orädd, säger Eva Bodfäldt.

  Känner du till hundens personlighet blir det lättare att interagera med den, menar hon, och att forma den relation som önskas.

  Det finns många sätt att arbeta för att hunden och du ska trivas tillsammans. Eva Bodfäldt tipsar om ett enkelt sätt att bli viktig för hunden: Ställ undan matskålen, ta med dig torrfodret i fickan och ge hunden flera gånger i stället. Hunden kan få söka efter mat på gräsmattan eller få en godbit när den håller sig inom en radie om 15 meter från dig, när den självmant tar kontakt eller kanske när den lägger sig ned och vilar medan du skruvar på traktorn.

   Godis i fickan i stället för i skålen, recept på en bra relation.
  Godis i fickan i stället för i skålen, recept på en bra relation. FOTO: Mari Nälsen

  Godbitar på promenaden

  Själv gör Eva Bodfäldt så varje morgon. 25 procent av målet tar hon med på morgonpromenaden och om hennes två labradorer håller sig ­nära och är avslappnade belönas de med att hon säger namnet och slänger i väg en näve med torrfoder bakom sig själv i blåbärsriset. Själv går hon vidare så att hunden får springa i kapp när den ätit färdigt.

  Ett annat tips är att leka med hunden, det binder också starka band.

  – Jag leker med mina hundar hela deras liv, ända till den dag det är dags att ta farväl. Leken skapar spelregler på samma vis som när vi leker med våra barn. Det skapar kunskap om varandras kroppsspråk och glädje att vara tillsammans. Ett gott skratt helt enkelt!

   Blandrashunden Theo och matte Anna Elfström busar gärna.
  Blandrashunden Theo och matte Anna Elfström busar gärna. FOTO: Mari Nälsen

  Många moment i leken

  Hon säger att lek inte bara handlar om att kämpa om en trasa utan också om att smyga på hunden, själv springa och gömma sig eller andra roliga lekar. Att dansa med hunden – på det sättet får man även in följsamhet genom att man vänder och vrider på sig och hunden följer efter.

  – Hundar följer automatiskt människor som är i rörelse.

  Eva Bodfäldt råder även hundägare att ge gårdshunden uppgifter att utföra, det stärker också banden. Hunden kan hämta något åt husse eller matte, bära handskarna eller vänta kvar i situationer där det inte är lämpligt att hunden följer med.

  Tyvärr går det inte att undvika att det blir konflikter ibland. Eva Bodfäldt menar att man visst kan tala om för hunden att den gjort något fel men det får inte bli för ofta och för mycket. Då kan hunden bli mer avvaktande, undvikande och mind­re glad.

  – Jag brukar säga att efter det att man sagt till en hund ska man göra fem andra roliga saker tillsammans.

   Att vänta kvar i situationer där det inte är lämpligt att hunden följer med behöver varje gårdshund kunna. Och tänk vad roligt det blir när sedan frikommandot kommer! Här Marie ­Wilagos och border collien Zoli.
  Att vänta kvar i situationer där det inte är lämpligt att hunden följer med behöver varje gårdshund kunna. Och tänk vad roligt det blir när sedan frikommandot kommer! Här Marie ­Wilagos och border collien Zoli. FOTO: Mari Nälsen

  Tips: Så skapar du en bättre relation med din hund

  • Ta reda på vilken typ av hund du har.

  • Ta bort matskålen och använd maten för att göra dagen trevlig för hunden.

  • Förstärk och belöna de egenskaper hos hunden du vill se mer av.

  • Lek med hunden.

  • Ge hunden uppgifter att genomföra.

  • Undvik konflikter, fundera på lösningar i stället.

  • Efter varje korrigering. gör fem roliga saker med hunden (det behöver inte vara i omedelbar anslutning till korrigeringen, men inom den närmaste stunden).

  Källa: Eva Bodfäldt

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen