Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 oktober 2019

  Lantmännens vd: Vi behöver minst ett bra skördeår till

  Torkan 2018 avspeglar sig i Lantmännens senaste rapport med sämre resultatutveckling på spannmålssidan. Årets skörd blir 75 procent större volymmässigt – men det räcker inte för att kompensera för fjolårets kris.

   Per Olof Nyman, vd och koncernchef Lantmännen.
  Per Olof Nyman, vd och koncernchef Lantmännen. FOTO: Johan Olsson

  Som ATL berättade på torsdagsmorgonen redovisar Lantmännen ett försämrat resultat på 644 miljoner kronor (664) för perioden maj till augusti i år.

  Det beror främst på att fjolårets torka fortsatt inverkar negativt. Divisionen Lantbruk gjorde ett försämrat rörelseresultat på 132 miljoner (159) under fyramånadersperioden. Skörden blev cirka hälften så stor som den brukar, jämfört med ett femårsnitt.

  – Det blev en väldigt svag skörd förra året och vi kunde bara ta in ungefär hälften så mycket som vi brukar. Så vi hade inte så mycket vi kunde sälja helt enkelt, säger Lantmännens vd Per Olof Nyman.

  Under ett normalår köper kooperationen och koncernen Lantmännen in runt 2,5 miljoner ton spannmål, varav 1,6 miljoner under skörd. Men nu blev man i stället för första gången nettoimportör.

  Årets totala svenska skörd väntas däremot bli cirka 75 procent högre än i fjol och kvaliteten är generellt god. Lantmännen tog emot rekordmycket spannmål i augusti – hela 1,3 miljoner ton. Men det räcker inte för att komma i fas igen.

  – Vi behöver minst ett år till med en sådan här bra skörd för att kompensera för fjolårets skördebortfall, säger vd Per Olof Nyman till ATL.

  Augustiregnen försvårar

  Det kom dock lite för mycket regn i augusti, vilket påverkat falltalen negativt och ökat risken för svampangrepp.

  – Men det är inget exceptionellt. Det brukar vara lite sämre under sensommaren. Så det är ett bra år generellt, säger Per Olof Nyman.

  Det spannmål som inte är tjänligt som livsmedel eller livsmedelsingrediens kan i stället användas i Lantmännens etanolanläggningar, tillägger han.

  Årets skörd blev så pass god att Lantmännen fick stänga ner sin spannmålsmottagning i Västerås under en dag under sensommaren för att hinna med, vilket ATL berättat tidigare. Man hade då tagit emot uppåt 70 000 ton spannmål på kort tid.

  – Det blev en väldigt intensiv skörd på många håll och det är ovanligt att vi tvingas stänga någon silo under skörd. Det har bara skett vid väldigt stora skördar.

  Hur mottogs det beskedet av era leverantörer?

  – Jag upplever att det finns stor förståelse bland våra medlemmar att vi inte kan ta emot hur mycket som helst på kort tid, säger Lantmännens ordförande Per Lindahl.

  Har ni behov av fler anläggningar?

  – Nej, nu har vi tillräckligt med mottagningar för att hantera medelskördar, vilket vi baserar vårt kapacitetsbehov på. Får man högre skörd på kort tid anstränger det systemet, men vi dimensioner inte för den typen av toppar.

   Per Lindahl, styrelseordförande Lantmännen.
  Per Lindahl, styrelseordförande Lantmännen. FOTO: Lantmännen

  Inkörningsproblem i Hargshamn

  I maj öppnade även Lantmännen en helt ny mottagning i Hargshamn i Roslagen. Men den har dragits med ”mekaniska problem”, enligt vd Per Olof Nyman, som ATL tidigare rapporterat. I slutet av augusti fick cirka 3 000 ton spannmål återvända till den gamla mottagningen i Uppsala.

  – Det är en helt ny anläggning och man får ofta en del inkörningsarbete och en del initiala problem i början. Men det är inget uppseendeväckande. Den kommer dock inte att användas så intensivt under resten av året, men vi har vidtagit åtgärder för att kunna gå upp i full kapacitet nästa år, säger Per Olof Nyman som inte vill gå in på vad det exakt rör sig om för problem.

  Men han tillägger att man helst vill få spannmålet direkt till hamnen i den uppländska småstaden för vidare transport med båt ut i världen. Och mottagningen i Uppsala ska avvecklas helt under nästa år och ersättas av den nya i Hargshamn.

  Under 2020 ska även en nyanlagd spannmålsplatta i Kungsängen öppna.

  – Totalt kommer mottagningskapaciteten i Mälardalen att öka med ett antal tusentals ton, vilket är mer än vad vi har behov av kortsiktigt, säger Per Olof Nyman.

  Relaterade artiklar

  Till toppen