Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 maj

  Lantmännens silobråk till domstol

  Leveranser till Lantmännens silo i Västerås är räddade. Åtminstone för skörd 2020. Förhandlingarna mellan Västerås stad och Lantmännen har strandat och nu ska frågan avgöras i domstol.

   Framtiden är osäker för Lantmännens silo i Västerås. Men leveranserna för årets skörd är räddade.
  Framtiden är osäker för Lantmännens silo i Västerås. Men leveranserna för årets skörd är räddade. FOTO: David Larsson

  1 800 lantbrukare i hela Mälardalen och upp till Dalarna har sedan lång tid levererar sin spannmål till Lantmännens anläggning i Östra Hamnen i Västerås. Silon är en av Lantmännens största anläggningar med en kapacitet på 80 000 ton och en hantering av 120-130 000 ton spannmål per år. Silons framtid är dock osäker.

  Västerås stad vill att den citynära marken ska användas till annan byggnation. Bland annat har en gång- och cykelbana planerats längs kajen. Något som påtagligt skulle försvåra lantbrukarnas möjligheter att köra in på siloområdet med sina ekipage.

  Nu drar fastighetsnämnden i Västerås tillbaka beslutet om att bygga gång- och cykelbanan.

  Läs mer: Silobråk kan få konsekvenser för tusentals bönder

  Frågan är inte utredd

  Därmed är spannmålsmottagningen vid silon säkrad för skörd 2020. Hur det ser ut framåt återstår att se.

  – Vi ser inte frågan som utredd för gott utan diskussionen fortsätter. Detta är stadens mark och vi kommer att behöva hitta en långsiktig lösning, säger Sanna Edling, projektchef Mälarporten, vid Västerås stad.

  Lantmännen har erbjudits en alternativ plats för verksamheten i ett mindre centralt läge. Sedan knappt ett år har förhandlingar om ersättning för silon och den citynära marken pågått men de strandade i mars.

  Juridisk process

  Kostnaden för den nya silobyggnaden beräknas uppgå till kring 700 miljoner kronor. Parterna uppges stå långt ifrån varandra i ersättningsfrågan.

  Nu inleds en juridisk process om vem som har rätt till marken.

  – Vi vill nå en affärsmässig överenskommelse. Och frågan måste avgöras, säger Sanna Edling på Västerås stad.

  ATL har sökt Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen, men han vill inte kommentera frågan i dagsläget.

  Relaterade artiklar

  Till toppen