Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 juni

  Stärkt resultat för Lantmännen – trots coronapress

  Lantmännen redovisar ett resultat efter finansiella poster för första tertialet (januari-april) 2020 på 447 miljoner kronor, jämfört med 335 miljoner kronor för motsvarande tertial föregående år.

   Division Lantbruk redovisar en kraftig resultatförbättring till 104 miljoner kronor mot -28 miljoner under motsvarande tertial 2019.
  Division Lantbruk redovisar en kraftig resultatförbättring till 104 miljoner kronor mot -28 miljoner under motsvarande tertial 2019. FOTO: Vidar Ruud NTB/Scanpix/TT

  Division Lantbruk redovisar en kraftig resultatförbättring till 104 miljoner kronor mot -28 miljoner under motsvarande tertial 2019. Lantmännen skriver att första halvåret i fjol dock fortfarande var kraftigt negativt påverkat av torkan 2018.

  Kämpigt för Lantmännen Maskin

  Vårbruket har haft en fin utveckling och mycket talar för en god skörd i år. Samtidigt är efterfrågan på foder fortsatt stor för samtliga djurslag. Men Lantmännen Maskin, som ingår i divisionen, har det fortsatt kämpigt. Nettoomsättningen förbättrades dock med 3 procent till 1,15 miljarder kronor. Resultatet uppgick till -10 miljoner kronor vilket var en förbättring med 1 procent (-11).

   Per Olof Nyman, Lantmännens vd och koncernchef.
  Per Olof Nyman, Lantmännens vd och koncernchef. FOTO: Pressbild

  – Lantmännens goda utveckling har fortsatt inom samtliga divisioner och affärsområden, fram till utbrottet av coronaviruset i mitten av mars, säger Lantmännens VD Per Olof Nyman i ett pressmeddelande.

  Minskad försäljning

  Coronapandemins påverkan har haft störst negativ påverkan på bageriverksamheten Lantmännen Unibake och på Swecon, en återförsäljare av Volvotillverkade bygg- och anläggningsmaskiner.

  Störst är tappet i Division Livsmedel som redovisar ett resultat på 190 miljoner kronor (239 föregående tertial). Det beror främst på en minskad försäljning inom bageriverksamheten Unibake där 1 000 av totalt 6 000 anställda kortidspermitterats.

  Det är framför allt försäljningen av bageriprodukter till hotell, restauranger och snabbmatskedjor som minskat till efter nedstängningar till följd av pandemin. Samtidigt stärkte Ceralia – ett affärsområde inom divisionen med fokus på spannmålsbaserade varor – sitt resultat.

  Stärkt resultat för Lantmännen Reppe

  Affärsområdet Swecon redovisar ett resultat på 123 miljoner kronor mot 139 miljoner föregående tertial. Orderingången har påverkats mycket negativt av pandemin, skriver Lantmännen som pekar på att Volvo sedan slutet av mars har stängt ner delar av sin produktion.

  Division Energis resultat förbättrades med nästan 156 procent till 133 miljoner kronor mot 52 miljoner motsvarande tertial 2019. Det beror dels på höga etanolpriser, samtidigt som affärsområdet Lantmännen Reppe stärkt sitt resultat efter att i mars ställt om sin produktion till desinfektionsmedel efter pandemiutbrottet.

  Ny anläggning och kontor

  Efterfrågan på Lantmännen Aspens produkter har också varit god i Norden. Men resultatet har samtidigt påverkats negativt efter att den franska delen av verksamheten stängt ner till följd av pandemin.

  Affärsområdet Fastigheter redovisar ett förbättrat resultat, exklusive fastighetsförsäljningar, på 75 miljoner kronor (71). Lantmännen konstaterar att större byggprojekt fortskrider som planerat. Det rör sig bland annat om ett nytt Lantmännenkontor i Malmö och en ny anläggning för Lantmännen Maskin i Vara.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen