Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 december 2018

  Lantmännens poolpriser klara

  Den rekordlåga spannmålsskörden har fått som följd att Sverige väntas importera över 800 000 spannmål i år. Trots det är årets poolpriser stabila, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

   Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.
  Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen. FOTO: Lars Strandberg

  Den rekordlåga spannmålsskörden innebär att Lantmännen har fått in en mindre mängd spannmål från svenska lantbrukare än ett normalår. Kvaliteten på maltkorn och grynhavre är också lägre än normalt vilket tillsammans med den låga skörden tvingar fram en import av spannmål. Sverige exporterar i vanliga fall cirka 1,5 miljoner ton spannmål men väntas importera 800-900 000 ton spannmål i år. Något som får en direkt inverkan på poolpriserna. Samtidigt är prisnivåerna på spannmål generellt sett hög vilket bidragit till att även höja prisnivån i poolen.

  – Priserna i poolen har drivits upp på grund av underskottet efter den dåliga skörden och i andra vågskålen ligger den låga volymen som påverkar poolpriserna negativt. Trots det kan vi presentera stabila poolpriser, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

  Poolpriserna beror på hur väl Lantmännen lyckats med försäljning och prissäkring av spannmål under perioden april-november.

  Mikael Jeppsson menar att det har varit ett exceptionellt år där Lantmännen tappat stora volymer i poolen.

  – Om en lantbrukare säljer till exempel 100 ton poolvolym innebär det ett leveransåtagande på 70 procent. Därmed betyder det att vi tappar 30 procent när avtalet inte kan uppfyllas. I år skulle vi förvalta 585 000 ton. Den siffran lade vi upp en strategi för. Sedan ändrades förutsättningarna och det blev bara 410 000 ton. Det påverkar prisnivåerna i pool, säger Mikael Jeppsson.

  Intresset bland lantbrukare för att jobba aktivt men en försäljningsstrategi har ökat de senaste åren som ett sätt att sprida riskerna i sin försäljning, enligt Mikael Jeppsson.

  – Generellt sett så är en tredjedel av leveranserna under skörd pool. Hade vi haft en bra skörd i år så hade vi haft en större andel fastpris, säger han.

  Slutbetalning till de lantbrukare som tecknat poolavtal sker under vecka 50.

  Relaterade artiklar

  Till toppen