Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 mars 2019

  Lantmännens ordförande: Vi har en bra möteskultur

  Lantmännens ordförande Per Lindahl beklagar detaljer kring händelsen på stämman i fjol, då medlemmen Douglas Selling blev utförd av vakt. Samtidigt menar han att Lantmännen har en bra möteskultur och en stor öppenhet mot medlemmarna.

   Lantmännens ordförande Per Lindahl: ”Jag vill nog påstå att det finns få företag som har en sådan öppenhet som Lantmännen har gentemot sina medlemmar.”
  Lantmännens ordförande Per Lindahl: ”Jag vill nog påstå att det finns få företag som har en sådan öppenhet som Lantmännen har gentemot sina medlemmar.” FOTO: Cecilia Persson/Ann Lindén

  När ATL når Lantmännens ordförande på telefon är han först tveksam till om han vill kommentera händelsen från ifjol.

  – Njaä. Det känns väldigt länge sen, ett helt år sedan. Det hanterades väl helt korrekt såvitt jag vet, säger Per Lindahl.

  Hur menar du med helt korrekt?

  – Det är en stämma för fullmäktige. Douglas Selling fick närvarorätt, inte yttranderätt, men tog sig yttranderätt ändå. Och då avvisade mötesordföranden honom.

  Mötesordföranden ska ha höjt rösten och sagt att han inte fick tala?

  – Ja, hon höjde rösten. Är man ordförande på stämman så är man den som bestämmer vad som yttras och vad som sker på stämman, så fungerar det.

  – Och om hon höjde rösten så var det väl i så fall för att överrösta honom om att han inte skulle fortsätta att yttra sig, fortsätter Per Lindahl.

  Du skulle ringa med en förklaring till det som hänt?

  – Det känner jag inte till. Men om att han känner sig felbehandlad och har förväntat sig ett samtal från mig så beklagar jag givetvis att han inte har fått det. Det är något som har fallit mellan våra stolar, men det kan vi ganska lätt rätta till, säger Per Lindahl.

  Läs mer: Efter 50 år som medlem – blev utförd av vakt från Lantmännens stämma

  Många möten

  När det gäller principfrågan – om det är välkommet att medlemmar utan förtroendeuppdrag uttrycker avvikande åsikter kring föreningen och dess ekonomi, säger Per Lindahl så här:

  – Jag vill nog påstå att det finns få företag som har en sådan öppenhet som Lantmännen har gentemot sina medlemmar. Vi har distriktsstämma där samtliga medlemmar är inbjudna och man har all yttranderätt och kan framföra vilka åsikter man vill.

  – Utöver det så har vi öppna höstmöten också, minst en gång per år. Och så har vi haft en ägardialog under det senaste året, så det finns definitivt forum i Lantmännen att lämna synpunkter om saker och ting, säger Per Lindahl.

   Per Lindahl på Lantmännen Skaraborgs distriktsstämma i Skara i mars 2017.
  Per Lindahl på Lantmännen Skaraborgs distriktsstämma i Skara i mars 2017. FOTO: Göran Berglund

  ”Bra möteskultur”

  Att en mötesordförande på en distriktsstämma ska ha bett medlemmarna att ”hålla käft” är inget Per Lindahl vill kommentera. Dessutom säger han att det är mötesdeltagarna själva som ansvarar för vilken ordförande de väljer.

  – Det känns helt orimligt att någon skulle uttrycka sig på det viset. Det är därför jag inte kan kommentera det, det känns helt osannolikt, säger Per Lindahl.

  Även om Per Lindahl har en ljusare bild av både fjolårets vaktingripande och av möteskulturen i Lantmännen än vad Douglas Selling har, delar de samma syn på stämmornas funktion.

  – Självklart ska det vara en möteskultur som gör att man verkligen både vågar och känner sig välkommen att yttra sig och lämna sina synpunkter, säger Per Lindahl.

  Och på föreningsstämman då, där de egentliga besluten klubbas. Är kritiska medlemmar välkomna dit eller inte?

  – Nej, formellt är man inte det, utan det får stämman besluta. Vi har fullmäktige som består av 101 valda ombud. De är de som har yttranderätt och de som röstar. Det är det sättet som vi har valt i Lantmännen, säger Per Lindahl.

  Relaterade artiklar

  Till toppen