Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 februari

  Lantmännens ordförande försvarar vd:s rekordlön

  Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl försvarar rekordlönen till vd Per Olof Nyman.

  – Lantmännen ligger på en rimlig lönenivå, säger han till ATL.

   Per Lindahl, styrelseordförande Lantmännen.
  Per Lindahl, styrelseordförande Lantmännen. FOTO: Lantmännen

  ATL når Per Lindahl efter torsdagens möte med Lantmännens förtroenderåd, där de högsta förtroendevalda i Lantmännen samlats för gå på djupet med bokslutet för 2019.

  Vd Per Olof Nymans ersättning för 2019 landar på 15,5 miljoner kronor. Det är mycket mer än vad många gårdar har i total försäljning. Kan du förstå om det här sticker i ögonen på medlemmarna?

  – Jag tycker inte att man kan koppla ihop dessa siffror utan man får koppla det till Lantmännens resultat, som 2019 var det högsta någonsin, säger Per Lindahl.

  Samtidigt ökade ju vd:s ersättning även 2018, trots torka och försämrad lönsamhet i Lantmännen?

  – 2018 har jag lagt bakom mig, nu är det bokslutet 2019 som gäller.

  LÄS MER: Per Olof Nyman dubblar bonusen

  Per Lindahl berättar att den rörliga delen av vd:s ersättning ingår i ett avtal som godkänns av de förtroendevalda medlemmarna på Lantmännens stämma och att den fasta delen förhandlas varje år.

  Hur går det till när ni förhandlar då? Säger du att du har tio killar och tjejer som är beredda att ta vd:s jobb eller är det vd som säger att han har tio andra jobb på gång?

  – Det är som vilken löneförhandling som helst egentligen. Vill man behålla duktigt folk så måste man betala marknadsmässiga löner.

  När det gäller den fasta lönen vill Per Lindahl framhålla att årets ökning till viss del växlats mot en sänkning av Per Olov Nymans pension.

  Men en sammanlagt ökning på 3,5 miljoner kronor från ett år till ett annat. Finns det inte risk att man blir fartblind på de här nivåerna?

  – Vi anpassar oss efter den marknad som finns och jag vilja säga att Per Olof Nyman är en av de absolut bästa företagsledarna i landet. Lantmännen ligger på en rimlig nivå jämfört med andra företag.

  Relaterade artiklar

  Till toppen