Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 april

  Här tror man på spriten

  Norrköping.

  Jan Mauritzson tjänar pengar åt Lantmännen genom att spetsa tysk bensin med etanol. Nu vill han öka alkoholhalten även i svenska tankar.

  – Vi behöver introducera E10 senast 2021 samt nystarta satsningen på E85 om våra bilar skall kunna vara fossilfria redan 2030, säger han till ATL.

  En doft av jäst möter besökarna till Lantmännens etanolfabrik på Händelö industripark utanför Norrköping. Strategiskt placerat bredvid Eons värmekraftverk, Svensk Biogas och Norrköpings hamn ligger den anläggning som Lantmännen invigde år 2001 efter stora diskussioner.

  20 år senare har företaget växt så det knakar och omsatte 2017 närmare 2 miljarder kronor.

   Lantmännens Bo Hellstedt visar hur anläggningen fungerar.
  Lantmännens Bo Hellstedt visar hur anläggningen fungerar. FOTO: Oskar Schönning

  Det är framför allt exporten till Tyskland, som premierar biodrivmedel med hög klimatprestanda, som driver på försäljningen berättar VD Jan Mauritzson.

  – Sammantaget är vi extremt klimatsmarta. Vår etanol har en växthusgasreduktion på mer än 95 procent, säger Jan Mauritzson.

  Tror på revival för E85

  I Sverige förknippas etanol kanske främst med bränslet E85 och krånglande specialbilar med låg status på marknaden. Jan Mauritzson bekräftar de vikande försäljningssiffrorna på E85, men drar samtidigt fram sina ess ur rockärmen.

  Just nu handlar det om den ökande andel etanol som blandas i vanlig bensin, en marknad som växer i Europa. Jan Mauritzson påpekar att flera europeiska länder redan blandar tio procent etanol i bensinen, så kallad E10.

  Dessutom hoppas han på en revival för E85. Han berättar att företaget nyligen skaffat en laddhybrid – en Volkswagen Passat GTE.

  Den har de låtit modifiera för att köras på enbart el och E85, något som enligt Jan Mauritzson bara handlade om programmering. Nyligen meddelade också Ford att de återinför E85-bilar.

  Kolsyra och djurfoder

  Varje år tar anläggningen emot cirka 600 000 ton spannmål, främst vete. Dessutom tillkommer numera cirka 30 000 ton livsmedelsrester, som bröd och chips.

  – I princip kan man använda allt som innehåller stärkelse, även om vi inte har utrustning för att processa allt, säger Lantmännens Bo Hellstedt som visar runt på anläggningen.

   Många glosor känns igen från annat bryggande.
  Många glosor känns igen från annat bryggande. FOTO: Oskar Schönning
   Reglage på Lantmännen Agroetanol utanför Norrköping.
  Reglage på Lantmännen Agroetanol utanför Norrköping. FOTO: Oskar Schönning

  Stärkelsen jäses till mäsk, som sedan destilleras. Under destilleringen uppstår stora mängder koldioxid som leds in i en kolsyreanläggning som Lantmännen äger ihop med AGA. Här produceras årligen 80 000 ton kolsyra per år, som går vidare till dryckesindustri, pappersindustri och läkemedelsindustri.

  – Om du dricker en öl eller läsk i Sverige är chansen stor att kolsyran kommer härifrån, säger Bo Hellstedt.

  Vid destilleringen uppstår också drank, som torkas och blir till 200 000 ton foderråvara. En liten del blir till biogas, samtidigt som anläggningen drivs av ånga och el från Eons avfalls- och biobränsleanläggning på granntomten.

  Överskott av spannmål

  En vanlig invändning mot spannmålsbaserad etanol är att den upptar åkermark och grödor som annars skulle kunna gå till livsmedel. Men när Jan Mauritzson och Bo Hellstedt får höra talas om det skakar de på huvudena.

  – Fabriken ligger där den ligger därför att det normalt finns ett överskott av spannmål i just Östergötland, säger Bo Hellstedt.

  – Vi gör 230 000 kubikmeter etanol per år och utnyttjar knappt 100 000 hektar åkermark. Jämför det med de 180 000 hektar åkermark som ligger i träda i Sverige.

  Jan Mauritzson fyller i med att Sverige skulle kunna göra mycket mer med sin biomassa och berättar att det finns tekniker för att göra etanol även av halm och skogråvara.

  ”Alla alternativ behövs”

  Frågan är också hur bra etanol är som bränsle? Utveckling av biobränslen har gått framåt sedan etanolen kom och ATL berättade nyligen om hur forskare vid Umeå universitet har lyckats ta fram biobränslen från skogen som molekylärt sett är identiska med fossila bränslen.

   Finkel hit och sprit dit. Internt liknas Lantmännen Agroetanol vid en jättestor hembränningsapparat.
  Finkel hit och sprit dit. Internt liknas Lantmännen Agroetanol vid en jättestor hembränningsapparat. FOTO: Oskar Schönning

  På marknaden finns redan HVO, som blivit populärt bland yrkesfolk för att det har egenskaper som liknar, eller till och med överträffar, vanlig diesel. Men Jan Mauritzson tror att det finns en framtid även för spriten:

  – Om vi ska nå de klimatmål som EU och världen har beslutat om kommer det att behövas så oerhörda mängder biobränsle att alla alternativ behövs, säger Jan Mauritzson.

  Etanolen och Lantmännen

  Lantmännen Agroetanol är det största företaget inom Lantmännen Energi. Bolaget är kraftigt exponerat mot etanolpriset, som sätts på marknadsplattformen Platts och som över tid har varierat kraftigt, från 450 till 600 euro per kubik. Under 2018 var marknaden ogynnsam med mycket låga etanolpriser under januari–september och stigande spannmålspriser under oktober–december. Lantmännen Agroetanols lönsamhet pressades därför rejält under året, skriver Lantmännen i sin senaste årsredovisning.

  Sedan 2016 utreds Lantmännen Agroetanol och två andra etanoltillverkare av EU-kommissionen för misstänkt brott mot EU:s konkurrenslagstiftning. Lantmännen uppger att de har samarbetat fullt ut med EU-kommissionen under utredningen och nu är i en förlikningsprocess. Sedan tidigare en avsättning på 440 MSEK för processen.

  Källa: Lantmännens årsredovisningar

   Jan Mauritzson, VD på Lantmännen Agroetanol. och Bo Hellstedt på Lantmännen Agroetanol.
  Jan Mauritzson, VD på Lantmännen Agroetanol. och Bo Hellstedt på Lantmännen Agroetanol. FOTO: Oskar Schönning

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen