Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 oktober

  Här testas de metanreducerande algerna på kor

  På Lantmännens försöksgård Nötcenter Viken genomförs just nu försök där 24 mjölkkor får testa algtillskottet som ska kunna reducera metanutsläppen med upp till 90 procent.

   Cecilia Lindahl, produktutvecklare på Lantmännen Lantbruk.
  Cecilia Lindahl, produktutvecklare på Lantmännen Lantbruk. FOTO: Lantmännen

  I försöket utfodras 24 av gårdens 400 kor i en särskild försöksavdelning. Där är korna indelade i två grupper där den ena gruppen får algtillskottet och den andra får en fodermix utan alger.

  Det som undersöks är daglig foderkonsumtion, mjölkavkastning och mjölkkvalitet och det registreras individuellt för de 24 korna under fem veckor.

  – Det har nu gått fyra veckor och än så länge har det gått bra, säger Cecilia Lindahl som är produktutvecklare på Lantmännen Lantbruk och ansvarig för projektet, till ATL.

  Då algerna har en väldigt stark lukt fanns det funderingar över huruvida korna skulle vilja äta fodret som vanligt.

  – Men korna har inte reagerat någonting på det, säger hon.

   Lantmännens försöksgård Nötcenter Viken.
  Lantmännens försöksgård Nötcenter Viken. FOTO: Lantmännen

  LÄS MER: Här är algen som…

  Väntar på utvärdering

  Undersökningen görs som ett samarbete mellan Lantmännen och Volta Greentech som har utvecklat en metod för att odla algerna.

  – Vi undersöker om och hur det fungerar praktiskt ute på gård, säger Cecilia Lindahl om samarbetet.

  Volta Greentech menar att kostnaden för tillskottet i slutändan kommer att ligga på konsumenterna, vilket Cecilia Lindahl menar är en förutsättning.

  – Jag tror generellt att Sveriges djurbönder vill producera så hållbart som möjligt, men man kan inte göra det till vilket pris som helst. Det gäller att hitta någon som vill betala för produkterna.

  Nu väntar man på att kunna utvärdera produktionsresultatet.

  – Vissa tidigare studier har visat på produktivitetsökning och vissa har visat på en minskning. Det är inget vi uppmärksammat hittills, så det ska bli otroligt spännande att se.

   En ko släpper ut mellan 300 och 600 liter metan per dag.
  En ko släpper ut mellan 300 och 600 liter metan per dag. FOTO: Lantmännen

  Relaterade artiklar

  Till toppen