Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 februari

  Lantmännen skruvar upp etanolproduktionen

  Nu kan även danska bageri-, chips och sockerrester processas till etanol i Norrköping. Lantmännen har nyligen invigt en ny processanläggning, som blir företagets tredje vid sidan av anläggningarna i Sverige och Finland.

  Lantmännens bioraffinaderi är i dag norra Europas största i sitt slag, som processar överblivna rester som bröd, godis, chips och spannmål. Förutom etanolen som raffineras i Norrköping leder produktionen också till att Lantmännen Agroetanol kan utvinna koldioxid som säljs till livsmedelsindustrin och olika foderprodukter.

  Vid sidan av Norrköping, där all slutförädling sker, har Lantmännen Agroetanol också en anläggning i Finland, och nu även en i Danmark, som kan beskrivas som nav eller hubbar.

  Anläggningen i danska Fredericia har redan varit i drift under en period, men målet är nu att kraftigt skruva upp genomströmningen av restprodukter för att på så sätt öka produktionen i Norrköping. Målet är att den danska anläggningen ska tillföra upp till 30 000 ton restprodukter årligen, vilket ska ge ett tillskott på mellan 8 000 och 10 000 kubikmeter etanol i Norrköping.

  Bland kunderna som väntas skicka sitt material till anläggningen återfinns bland annat danska bagerier inom Unibake.

  Minskar utsläppen med 90 procent

  Lantmännen Agroetanol raffinerar främst spannmål men även rester från livsmedelsindustrin som bröd, godis och socker. Förutom etanol framställs även grön koldioxid, som säljs till livsmedelsindustrin. Att koldioxiden är grön är en betydande fördel eftersom mycket av koldioxiden som används för att ge kolsyra åt allt från öl till läsk kommer från den fossila oljeindustrin.

  Med det danska livsmedelstillskottet räknar Lantmännen med att öka etanolproduktionen med mellan 8000 och 10 000 kubikmeter i Norrköping. Den totala etanolproduktionen i Norrköping uppgår till 230 000 kubikmeter. Med etanol i bilen, som numera inte är så vanligt i Sverige, ska man kunna minska sina koldioxidutsläpp med 90 procent jämfört med bensin.

  Till detta kommer även ett djurfoder med högt proteininnehåll.

  Vid sidan av Norrköping händer det mycket på den svenska biodrivmedelskartan just nu. Här är anläggningar som är i drift och som planeras.

   Från anläggningen i Danmark lastas materialet på båt för vidare transport till Norrköping där den här bilden är tagen.
  Från anläggningen i Danmark lastas materialet på båt för vidare transport till Norrköping där den här bilden är tagen. FOTO: Martin Lindgren

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen