Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 augusti 2017

  Lantmännen satsar på durumvete

  Skörden av durumvete på Gotland väntas gå i gång i veckan.

  - Det är en nischgröda som ökar i betydelse. Vi satsar på att få upp produktionen av durumvete, säger Mikael Jeppson, spannmålschef på Lantmännen.

  Gotland är det enda länet i Sverige som odlar durumvete som används vid pastatillverkning. Uppskattningsvis odlas durumvete på 1300 hektar gotländsk åkermark av ett 90-tal odlare. Durumvetet står för 6-7 procent av den totala skörden på Gotland. Siffror som Lantmännen hoppas ska öka.

   Mikael Jeppson, spannmålschef på Lantmännen.
  Mikael Jeppson, spannmålschef på Lantmännen. FOTO: Lantmännen

  Bara på Gotland

  Det har odlats durumvete på Gotland under många år men det är de senaste åren som Lantmännen satsat på att ge odlarna bättre förutsättningar och ökade volymer.

  – Tidigare har vi haft problem att få fram utsäde men det har vi rättat till nu men det handlar också om utbildningssatsningar för att fler ska börja, säger Mikael Jeppson.

  Han pekar på att durumvete är en av de känsligaste grödor vi har eftersom falltalet försvinner väldigt snabbt.

  – Låter du durumvetet står för länge så det blir färdigmoget och det sedan kommer regn är risken väldigt stor att du tappar falltalet, säger Mikael Jeppsson.

  Solsäkert

  Det är ingen tillfällighet att den svenska odlingen av durumvete sker just på solsäkra Gotland.

  – Det är en odling som kräver mycket sol och Gotland har dessutom jord som inte är särskilt kadmiumrik vilket gör det lämpligt för vetesorter som används i kvarnindustrin. Särskilt pasta används i mycket barnmat, säger Mikael Jeppsson.

   Gotland är det enda länet i Sverige som odlar durumvete som används vid pastatillverkning.
  Gotland är det enda länet i Sverige som odlar durumvete som används vid pastatillverkning. FOTO: Ann Lindén

  Betalningen för durumvete ligger 75 öre högre per kilo än vårvete.

  – Sedan är avkastningen något sämre och riskerna större. Tanken är att den högre betalningen ska kompensera för det, säger Mikael Jeppsson.

  Han räknar med att Lantmännen kommer att kunna köpa 6 000 ton durumvete från Gotland. I år. Lantmännens totala behov ligger på 20 000 ton. Mellanskillnaden täcks genom import.

   Durumveteodlaren Mika Pettersson räknar med 5 ton per hektar vilket är en normalskörd och i linje med i fjol.
  Durumveteodlaren Mika Pettersson räknar med 5 ton per hektar vilket är en normalskörd och i linje med i fjol. FOTO: Privat

  Ser bra ut – så här långt

  Så här långt ser årets gröda bra ut och durumveteodlaren Mika Pettersson räknar med 5 ton per hektar vilket är en normalskörd och i linje med i fjol.

  – Det ser bra ut i fälten och grödorna är friska. Det har kommit lagom med regn och temperaturerna har varit hyfsade, säger han.

  Han odlar durumvete på 40 hektar men räknar med att få vänta till början av september på skörd.

  – Skörden är väldigt utspridd här på ön. Jag vet att några börjar skörda redan nu men jag sådde sent så jag får vänta, säger han.

  PREMIUM. Stort intresse för äldre spannmålssorterLäs mer: Hyfsad skörd trots sen start och torkaPREMIUM. Lantmännen kommer inte att stå stillaLäs mer: Durumveten på Gotland frodas

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen