Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 januari 1999

  Lantmännen säljer 40 procent av Svalöf Weibull

  Lantmännen säljer 40 procent av växtförädlingsföretaget Svalöf Weibull till det tyska kemiföretaget BASF. Huvuddelen av pengarna använder Svalöf Weibull för i sin tur köpa in sig i 15 procent av BASFs satsning på växtbioteknik (genteknik).

  Bakom affären ligger en oro hos Svalöf Weibull för att man som ett självständigt växtförädlingsföretag inte kommer att få tillgång till ny framtidens genteknik på rimliga villkor.
  – Det kommer en andra generation genteknik som kan göra växter motståndskraftiga mot insekter eller svampar, som kan öka växternas tolerans mot sommartorka eller en köldknäpp, säger Håkan Hellmo, vd i Svenska Lantmännens Riksförbund. Vi är rädda för att de stora kemiföretagen låser in generna så att vi inte kommer åt dem.
  – Vi har inte själv råd att göra en tillräckligt stor satsning på genteknik. Genom den här affären säkerställer vi tillgången på de patenterade generna.

  Satsar på växtbioteknik
  Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra hur mycket BASF betalt för 40 procent av Svalöf Weibull. Men i affären ingår att Svalöf Weibull ska satsa cirka 75 miljoner kronor per år under tio år på växtbioteknik. Lantmännen avslöjar åtminstone så mycket att pengarna vid en säker placering räcker till den här satsningen och lite till.
  Om man räknar med en relativt låg ränta på pengarna innan de satsas innebär det att BASF betalt minst 600-700 miljoner kronor.

  Behåller kontrollen
  Svalöf Weibull har under drygt ett års tid aktivt letat efter en samarbetspartner. Flera andra av de stora aktörerna har varit intresserade under förutsättning att de får köpa en majoritet av Svalöf Weibull. Men för Lantmännen har det varit ett krav att man ska behålla ett majoritetsägande och därmed kontrollen över Svalöf Weibull.

  Knut Persson

  Relaterade artiklar

  Till toppen