Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 juni 2018

  Lantmännen öppnar för fler priser igen

  För tre år sedan stängde Lantmännen ner mycket av sin prisinformation på spannmål. Men nu blir det betydligt fler prisnoteringar igen.

   Att Lantmännen gick ut med skarpa priser hanterades inte på rätt sätt av marknadens aktörer, menar Mikael Jeppsson, Lantmännen Lantbruk. Men nu gör Lantmännen ett nytt försök med mer omfattande prisvisningar.
  Att Lantmännen gick ut med skarpa priser hanterades inte på rätt sätt av marknadens aktörer, menar Mikael Jeppsson, Lantmännen Lantbruk. Men nu gör Lantmännen ett nytt försök med mer omfattande prisvisningar. FOTO: Lars Strandberg

  Från och med denna vecka kommer Lantmännen visa betydligt fler priser på flertalet spannmålslag, skördeår och leveransterminer på sin digitala plattform LM2. Priserna uppdateras dagligen. Därmed blir det återigen möjligt att logga in och se vad priset på till exempel leverans av vete i mars 2019 ligger.

  Missgynnade affärerna

  Under många år visade Lantmännen just priser för olika spannmålslag och leveransterminer. Men 2015 togs denna detaljerade prisvisning bort.

  – Att vi gick ut med skarpa priser hanterades inte på rätt sätt av marknadens aktörer, säger Mikael Jeppsson, chef för Spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.

  Till exempel fanns misstankar om att konkurrenter, som inte hade öppna priser, justerade priserbjudanden så att de precis hamnade över Lantmännens för att ta hem affären. De senaste åren har det därför bara funnits ett fåtal indikativa spotpriser och lantbrukare har fått kontakta Lantmännens säljare för mer detaljerad prisinformation. Men nu blir det alltså ändring på detta även om det fortsatt handlar om indikativa priser och inte verkliga priser.

  – Indikativa priser ger tillräckligt bra information var prisnivån ligger och är på väg, säger Mikael Jeppsson.

  Utvecklar tjänsten

  För att få verkliga priser måste man alltså fortfarande kontakta Lantmännens säljare. En annan viktig skillnad jämfört med 2015 är att det krävs BankID för att skapa sin LM2-inloggning vilket gör tjänsten säkrare.

  Lantmännen uppdaterar över 500 priser dagligen och en ny teknisk plattform har därför utvecklats för att klara en så omfattande prisvisning. Verktygen gör det också möjligt för lantbrukare att kunna välja ut sina favoritpriser och bara följa dem. Framöver ska plattformen utvecklas med till exempel diagramvisningar för att ytterligare förbättra tjänsten.

  – Marknadsinformation är viktigt och prisinformation är en viktig del av det. Vi tror att lantbrukare kommer att uppskatta det här, säger Mikael Jeppsson.

  LÄS OCKSÅ: Ny handelsplats för finsk spannmål LÄS OCKSÅ: Risk för katastrofskörd i Sverige

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen