Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 april

  Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstopp

  Konsumenter listar Lantmännen som Sveriges tredje mest hållbara varumärke, efter Änglamark och Ikea, enligt undersökningen SBI. Arla kniper fjärdeplatsen i listan som bara jämför livsmedelsbolag.

   Lantmännens hamnade högt på båda listorna.
  Lantmännens hamnade högt på båda listorna. FOTO: Cecilia Persson

  Varumärkesstudien Sustainable Brand Index (SBI) låter årligen 50 000 konsumenter, som är mellan 16–70 år, i Europa lista de bolag som de tycker har mest hållbara och kvalitativa produkter.

  Totalt har 18 600 svenskar tillfrågats i den del av undersökningen som gäller svenska bolag. Den omfattar 355 varumärken i över 20 olika branscher.

  Det index, som listar företag i alla undersökta industrier, toppas av Ikea och Änglamark. Därefter hittar vi Lantmännen på en tredjeplats. Kooperationen knep samma placering även 2018 och förstaplatsen 2014, men halkade ner till plats tio 2016.

  Arla har förbättrat sig

  Arla kniper niondeplatsen i årets sammanställning. Det är en klar förbättring jämfört med 2018, då bolaget låg på plats 18. Arla som bäst varit fyra och det var 2011, då SBI-mätningarna startade.

  Studien presenterar även rankinglistor på kategorinivå. ”Mat och dryck” toppas av Änglamark, följt av Lantmännen (som även alltså får en fin placering här) och Kung Markatta. På fjärdeplats hittar vi Arla, följt av Saltå Kvarn, Go Green och Skånemejerier.

  Mat- och dryckesindustrin rankas som den femte mest hållbara branschen. Etta är läkemedelsbranschen följt av livsmedelshandeln.

  Rapporten är framtagen av Stockholmsbaserade företaget SB Insight.

  Ranking ”hållbara varumärken” (Topp 10 – företag i alla undersökta branscher)

  1. Ikea

  2. Änglamark

  3. Lantmännen

  4. Coop

  5. Ica

  6. Apoteket

  7. Kung Markatta

  8. SJ

  9. Arla

  10. Saltå Kvarn

  Källa: SBI

  Ranking mat- och dryckesbolag (Topp 10)

  1. Änglamark 

  2. Lantmännen 

  3. Kung Markatta 

  4. Arla 

  5. Saltå Kvarn 

  6. GoGreen 

  7. Skånemejerier 

  8. Axa 

  9. Polarbröd 

  10. Oatly

  Källa: SBI

  Relaterade artiklar

  Till toppen