Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 december 2018

  Lantmännen lättar spannmålsavtal för pressade lantbrukare

  Lantmännen har beslutat om ytterligare åtgärder för att förbättra likviditeten för pressade lantbruksföretag. Bland annat görs lättnader i spannmålsavtalen.

   Lantmännen har beslutat att lätta på spannmålsavtalen för pressade lantbruksföretag.
  Lantmännen har beslutat att lätta på spannmålsavtalen för pressade lantbruksföretag. FOTO: Anders Nyman

  Lantmännen går nu vidare med åtgärder efter det paket som kom i augusti där cirka 170 miljoner kronor redan betalats ut.

  – Tanken är att det ska vara en komplettering. Det är en hjälp med likviditeten, en förlängd kredit till lägre ränta specifikt på fakturorna till de spannmålskontrakt där lantbrukaren inte kunnat leverera full volym, säger Per Lindahl, styrelseordförande i Lantmännen.

  Låg ränta på fakturor

  Bakgrunden till beslutet är att Lantmännen inte ska tjäna pengar på att lantbrukare har svårt att finansiera fakturorna.

  – Vår mening är att det enbart ska handla om att täcka våra kostnader för att köpa in spannmålen. Då är det rimligt att sätta en låg ränta på just de fakturorna, säger Per Lindahl.

  Mindre spannmålsvolymer

  Han menar att det är ännu för tidigt att se den fulla effekten av årets skördetapp men att det är tydligt att det påverkar alla företag i lantbruksbranschen och har verkan på 2018 och 2019 års resultat.

  – Det är ännu för tidigt att säga exakt hur Lantmännen påverkas, men en direkt följd är att vi har betydligt mindre spannmålsvolymer att hantera. Det innebär till exempel importer till en annan prisnivå, säger han.

  Hoppas på bra utdelning

  Per Lindahl flaggar samtidigt för att det blir ett svagt resultat i Lantmännens lantbruksrörelse 2018 men att ambitionen ändå är att utdelningen ”ska bli så positiv som möjligt” för året.

  – Just i år är det en väldig styrka att ha den breda verksamhet vi har, som tuffar på rätt så bra. Jag hoppas att vi ska kunna prestera en bra utdelning till våren som blir ett bra bidrag till medlemmarna, säger Per Lindahl.

  Han vill dock inte ge någon prognos i förväg utan det är stämman i maj som fattar beslut om utdelningen.

  Lantmännens nya åtgärder

  En förlängning av den räntesänkning som infördes på finansieringstjänsten som en del av åtgärdspaketet i augusti. Den lägre räntan gäller nu till den 30 september 2019, dock med förbehåll att räntan kan komma att justeras vid förändring av marknadsräntan.

  Ett erbjudande om kredit fram till 30 september 2019 för återköpskostnaden på icke uppfyllda termins- och poolavtal med samma ränta som på spannmålsförskott, 1,7 procent, efter sedvanlig kreditbedömning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen