Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 februari

  ”Ingen får gynnas på någon annans bekostnad”

  När Lantmännen presenterade sin bokslutskommuniké togs den kritik som riktats mot deras sätt att hantera spannmålskontrakten efter förra årets torka upp. Men ledningen står fast vid sin ståndpunkt: att inte uppfylla kontrakten är inte ett alternativ.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Den 6 februari presenterade Lantmännen sin bokslutskommuniké för 2018. Trots att resultatet tyngs av torkan, föreslår bolaget en rekordhög utdelning till medlemmarna – något som möjliggörs dels tack vare ett bra år för affärsområdena Livsmedel och Swecon, dels genom en omvandling av kollektivt kapital till individuella insatsemissioner.

  Under pressträffen som hölls i samband med att bokslutskommunikén presenterades tog VD Per Olof Nyman även upp den kritik som funnits mot att storspelaren Lantmännen inte gjorde som Vallberga Lantmän, KLF och Varaslättens Lagerhusförening gjorde efter torkan – gav tillåtelse till sina odlare att uppfylla fastpriskontrakt med nästa års skörd. Lättnader i att uppfylla spannmålskontrakten hade varit en mycket mer kraftfull och välkommen åtgärd jämfört med det åtgärdspaket Lantmännen presenterade, menade till exempel Annett Biggén, föreståndare på Slöinge Lantmän utanför Falkenberg.

  ”Inte ett alternativ”

  – Det var inte ett alternativ överhuvudtaget. Det är inte okej att göra och det ger också en skev fördelning. I och med att det är ett kooperativt företag så finns det också en lagstiftning som säger att ingen får gynnas på någon annans bekostnad, säger Per Olof Nyman.

  Han säger att han hade ett enhälligt förtroenderåd bakom sig, där alla distriktsordförande sa att kontrakten skulle hållas.

   Per Olof Nyman, VD Lantmännen.
  Per Olof Nyman, VD Lantmännen. FOTO: Johan Olsson

  – Annars kan handeln komma nästa år och säga att priset går åt ett annat håll och att vi skippar kontrakten, säger Per Olof Nyman, som tillsammans övriga i Lantmännens ledning också fick kritik för att de inte redovisade hela kostnadsbilden för sommarens återköp.

  – Däremot så sa vi att betalning för kontraktslösen kan göras nästa höst, i september. Och så fick man då en speciell kredit på det som är väldigt låg. Så det gjorde vi också som en extra åtgärd.

  Relaterade artiklar

  Till toppen