Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 januari 2019

  Lantmännen: Hoppfullt inför årets skörd

  Stor höstsådd och god tillgång till utsäde inför våren ger bra förutsättningar inför skörden 2019. Det skriver Lantmännen i en framtidsspaning.

   Lantmännen ser en rad positiva tecken inför skörd 2019. Arkivbild.
  Lantmännen ser en rad positiva tecken inför skörd 2019. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Nu är det bara att hoppas på ett normalår och hålla tummarna för svalare temperaturer och rikliga regnmängder, efter torrsommaren och katastrofskörden 2018.

  Lantmännen ser en rad positiva tecken inför skörd 2019.

  – Höstsådden har gått bra och omfattar stora arealer om cirka 600 000 hektar, vilket kan jämföras med 447 000 hektar året innan och femårssnittet på 510 000 hektar, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen i ett pressmeddelande.

  Den svaga skörden 2018 har väckt oro för om tillgången på utsäde blir tillräcklig i vår. Här ger Lantmännen lugnande besked. Det eftersom EU nyligen beviljat dispens till att utsäde får användas en säsong längre än vad som normalt är tillåtet. Något som tillsammans med ökad import ska mildra bristsituationen.

  Dessutom lovar Lantmännen att fröexporten från Sverige ska minska.

  – Vi prioriterar att säkerställa utsädestillgången för svenska lantbrukare i år vilket innebär en tillfälligt minskad export av frö, säger Peter Annas, växtodlingschef på Lantmännen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen