Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 december 2016

  Lantmännen ger högre poolpriser

  Priserna för Lantmännens poolperiod 1 ligger över spotpriserna för den aktuella perioden och beror på bra kvalitet i kombination med mindre lyckade skördar i omvärlden.

   Mikael Jeppson, spannmålschef på Lantmännen.
  Mikael Jeppson, spannmålschef på Lantmännen. FOTO: Lantmännen

  Utvecklingen har varit starkast för raps och några Krav-grödor, uppger Lantmännen och tillägger att även rågpriset ligger över nivån för i fjol på grund av minskade arealer.

  Lantmännen betalar 3,50 kr/kg för raps i alla regioner medan Krav-raps betalats med 7,7 kr/kg. Krav-vete har betalas till 3 kr/kg.

  När det gäller konventionellt vete har många lantbrukare klarat kvalitetskriterierna och får cirka 1,40 kr/kg för höstvetet och 1,55 kr/kg för vårvetet.

  – Att Sveriges lantbrukare odlat fram denna fina kvalitet innebär att svensk spannmål är attraktiv på exportmarknaden även i år, säger Mikael Jeppson, spannmålschef på Lantmännen.

  Dessutom har volymerna varit större än på senare år.

  – Volymerna i Pool 1 fortsätter att öka och är i år 20 % större än under 2015, säger Elisabeth Ringdahl, chef Lantmännen Lantbruk.

  Poolpriser är de priser odlarna fått för leveranser i skörd fram till 14 oktober och som inkluderar tilläggsbetalning.

  Se hela listan här

  Relaterade artiklar

  Till toppen