Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 september 2018

  ”Lantmännen borde ta större ansvar i torkkrisen”

  Slöinge Lantmän ger nu också sina medlemmar ett års respit med att uppfylla spannmålsavtal. Samtidigt riktas kritik mot att Lantmännen inte hjälper odlare mer i det extrema läget.

  Slöinge Lantmäns odlare i Halland har liksom lantbrukare i många andra delar av landet drabbats mycket hårt av torkan i år.

  – De som har fått bra skörd har fått halva skördar. Men det finns företag där skördarna bara ligger på en tredjedel av normalskördar, säger Annett Biggén föreståndare på Slöinge Lantmän utanför Falkenberg.

   Slöinge Lantmän i Halland har beslutat om att ge lantbrukare som inte kan uppfylla sina fastprisavtal ett års respit.
  Slöinge Lantmän i Halland har beslutat om att ge lantbrukare som inte kan uppfylla sina fastprisavtal ett års respit. FOTO: Slöinge Lantmän

  Tuff ekonomisk smäll

  Problemet med att lantbrukare, som på grund av kraftigt reducerade skördar inte klarar att uppfylla sina tidigare tecknade fastprisavtal, genomsyrar hela branschen. Enligt avtalen måste då lantbrukare köpa tillbaka kontrakten vilket blir en tuff ekonomisk smäll i en situation där ekonomin redan är mycket ansträngd. Nu går Slöinge Lantmän ut med samma lösning som Vallberga Lantmän, KLF och Varaslättens Lagerhusförening gjorde för någon vecka sedan.

  Lantbrukare som inte kan uppfylla sina fastprisavtal får ett års respit och kan alltså uppfylla kontrakten med nästa års skörd i stället. Ett unikt undantag som föreningarna aldrig gjort tidigare.

  – Detta är ett sätt att stötta våra medlemmar. Vi är en kooperation vars grundtanke är att arbeta för just odlarna, säger Annett Biggén.

  Väcker ilska

  Hon berättar att den senaste tiden präglats av mycket samtal från lantbrukare som är oroliga för den allvarliga situationen och hur de ska agera. Det handlar om oron för den stora foderbristen, hur vädret ska slå mot nästa säsong och hur årets spannmålsavtal ska kunna uppfyllas.

  – Situationen med fastprisavtalen har också väckt ilska. Många lantbrukare är frustrerade över att Lantmännen inte tar ansvar för sina medlemmar, säger Annett Biggén.

  Odlare har generellt förståelse för att avtal måste uppfyllas men när läget är så extremt tycker många att det krävs lättnader, tillägger hon.

   Annett Biggén föreståndare på Slöinge Lantmän utanför Falkenberg.
  Annett Biggén föreståndare på Slöinge Lantmän utanför Falkenberg. FOTO: Slöinge Lantmän

  Kritiserar Lantmännen

  Totalt räknar Slöinge Lantmän med att få in cirka 40 procent av spannmålsskörden jämfört med ett normalt år. Det är framför allt grynhavre som saknas i fastprisavtalen och en stor del av volymen har föreningen sålt vidare på fastprisavtal till Lantmännen. Nu tar alltså Slöinge Lantmän över ansvaret från odlarna att uppfylla kontrakten i år. Samma lösning gäller för de odlingsavtal som sålts vidare på Lantmännens poolprisavtal. Annett Biggén menar att Lantmännen borde visa större hänsyn till de drabbade lantbrukarna.

  – Det är exceptionellt i år. Lantmännen är störst på marknaden och har då ett större ansvar, säger hon.

  Lättnader i att uppfylla spannmålskontrakten hade varit en mycket mer kraftfull och välkommen åtgärd jämfört med det åtgärdspaket Lantmännen presenterade för några veckor sedan, menar hon.

  LÄS OCKSÅ: Lantmännen håller fast vid sina fastprisvillkorLÄS OCKSÅ: Läget katastrofalt ute på gårdarna

  Fakta – Slöinge Lantmän

  Slöinge Lantmän, med drygt 350 medlemmar, tillhör de tjugotalet lokalföreningar som är medlemmar i Lantmännen, men som ändå är självständiga ekonomiska föreningar. Som medlemmar får de del i Lantmännens åtgärdspaket i torkan och har beslutat att dela ut återbäringen på 2 procent till de djurbönder som köper foder av föreningen. Förra drygt en vecka sedan gick Järrestads Härads Lantmannaförening, JHL, som också är en lokalförening med medlemskap i Lantmännen, ut med att de befriar sina odlare helt från att uppfylla odlingsavtal med föreningen i år.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen