Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 oktober

  Lantmännen anmälde inte olycka

  Arbetsmiljöverket fick via polisen kännedom om en olycka på Lantmännens fabrik Agroetanol, som inte anmäldes av företaget förrän flera dagar senare.

   Arbetsmiljöverket anser att anmälan skulle ha skickats in direkt i samband med olyckan.
  Arbetsmiljöverket anser att anmälan skulle ha skickats in direkt i samband med olyckan. FOTO: Martin Lindgren

  Det var i mitten av september som en arbetstagare vid etanolfabriken skadades av vatten som spolats ur en högtryckstvätt.

  Personen fick åka ambulans till Vrinnevisjukhuset i Norrköping och fick skärskador på vaden där vatten penetrerat huden. Dagen efter olyckan skickade arbetsgivaren Veolia Transport in en anmälan om olycksfallet vid Agroetanol till Arbetsmiljöverket.

  Men Lantmännen hörde inte av sig till myndigheten, vilket de borde ha gjort, uppger Arbetsmiljöverket i sin rapport.

  En vecka efter olycksfallet fick Lantmännen ta emot ett tillsynsmeddelande där det stod att Arbetsmiljöverket fått reda på olyckan via polisen.

  – Det som hände var att vi hade underhållsstopp och hade anlitat en entreprenör som gör just den typen av jobb och har särskild skyddsutrustning. När olyckan inträffade anmälde entreprenörens företag den till arbetsmiljöverket – och om de anmäler så anmäler inte vi, säger Peter Nimrodsson, platschef för Lantmännen Agroetanol.

  Företaget skickade in sin syn på händelsen till Arbetsmiljöverket i måndags, uppger Peter Nimrodsson.

  Enligt arbetsmiljölagens ska arbetsgivaren rapportera in allvarliga olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket utan dröjsmål.

  Relaterade artiklar

  Till toppen