Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 december 2020

  Tror på växande marknad för biokol

  Skurup.

  Lantmännen Agrovärme invigde nyligen en biokolsanläggning som enligt planen ska producera runt 5 000 kubikmeter biokol per år. Vd:n Henrik Frohm tror att biokolsmarknaden har framtiden för sig.

   Henrik Frohm tittar till en av ugnarna.
  Henrik Frohm tittar till en av ugnarna. FOTO: Jonatan Jacobson

  I utkanten av skånska Skurup ligger ett av Lantmännen Agrovärmes fjärrvärmeverk. I början av december började det även produceras biokol i anläggningen. Fjärrvärmeverket har två bioenergipannor med en kapacitet på fyra megawatt vardera, i ugnarna eldas drygt 30 000 kubikmeter flis per år.

  – Vi ägs av Sveriges bönder och en medlem frågade varför vi inte gjorde någon biokol. Det tog ungefär ett år från idé till produktionsstart. Här räknar vi med att producera runt 5 000 kubikmeter biokol per år, säger Lantmännen Agrovärmes vd Henrik Frohm.

   En inkörningsperiod har behövts för att få rätt mängd syre och flis vid förbränningen.
  En inkörningsperiod har behövts för att få rätt mängd syre och flis vid förbränningen. FOTO: Jonatan Jacobson

  Företaget har sedan förra året en mindre biokolsanläggning i Ödeshög, men nybygget i Skurup beräknas producera fem gånger så mycket per år. Henrik Frohm ser en stor potential i biokolen och tror att den svenska marknaden kan växa betydligt.

  – Nu riktar vi oss i stort sett endast till jordförbättringsföretag, men jag tror att marknaden kan växa enormt. Särskilt om man börjar blanda biokol i djurfoder eller i betong för att få ett bättre miljövärde, säger Henrik Frohm.

  Hemlig kostnad

  Enligt honom har svenska kommuner, med Stockholm i spetsen, varit snabba med att inse biokolens fördelar. Många av produkterna på den svenska marknaden kommer från Tyskland, baltstaterna och Finland, men Henrik Frohm tror att antalet svenska producenter kommer att öka under kommande år. Det kan även bli aktuellt att använda biokol i större skala inom jordbruket.

  – Ja, det tror jag, men i dagsläget behövs någon form av ekonomiskt incitament. Det dröjer nog innan vi får biokol i spannmålsfälten men där det finns en högre avkastning, som i grönsaksodling, tror jag att det kan vara vettigt, säger han.

   Vid biokolsproduktionen tillförs syre till ugnen.
  Vid biokolsproduktionen tillförs syre till ugnen. FOTO: Jonatan Jacobson

  Kostnaden för satsningen är hemlig på grund av konkurrensskäl. Lantmännen Agrovärme ”fick en kostnadseffektiv anläggning” som ska hålla i många år.

  – Vi tror ju på detta, här kan vi tillverka biokol i 25 år – sedan får marknaden berätta om det är en bra idé. Det kan bli aktuellt med fler satsningar i framtiden men först ska vi se till att säkra upp den här anläggningen. Vi vill växa i takt med marknaden, säger Henrik Frohm.

   Nu används flis men det kan bli aktuellt att använda annat organiskt material också.
  Nu används flis men det kan bli aktuellt att använda annat organiskt material också. FOTO: Jonatan Jacobson

  Han har själv egna erfarenheter av biokolen som jordförbättrare.

  – Jag är inte rätt man att avgöra exakt hur biokolet påverkar jorden, men jag har testat i hobbyodlingen med gott resultat. Vi fick väldigt mycket mer tomater i somras men det kan även bero på att de fick mer kärlek nu under pandemin, säger Henrik Frohm.

   Lantmännen Agrovärme är ett fjärrvärmebolag som ingår i Lantmännen, företaget bedriver verksamhet på 19 orter i Sverige.
  Lantmännen Agrovärme är ett fjärrvärmebolag som ingår i Lantmännen, företaget bedriver verksamhet på 19 orter i Sverige. FOTO: Jonatan Jacobson

  LÄS MER: Biokol kan ge mer betalt för mjölkgårdarLÄS MER: Lantbrukare ska få betalt för kolsänkorLÄS MER: Han gör eget biokol med pyrolyspanna

  Fungerar som kolsänka

  Biokol produceras vid ofullständig förbränning (pyrolys) från träavfall eller annat organiskt material. Biokol fungerar som en kolsänka eftersom det är stabilt under lång tid jorden.

  Det pågår forskning om tänkbara användningsområden förutom jordförbättring. Exempelvis om biokol kan ge bättre fodervärde vid ensilering eller minska våmmens bildning av metan och ammoniak. Biokol kan även tänkas ge ett torrare gödsel och minska bildning av metan och ammoniak vid lagring av flytgödsel.

  Källa: SLU

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen