Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 februari 2019

  Halv miljon till vinnaren i ny företagstävling

  Två nya entreprenörsföretag med lantbruksanknytning har gått till final i entreprenörstävlingen Swedbank rivstart. Vinnaren får 500 000 kronor.

  I tävlingen Swedbank rivstart tävlar entreprenörer som har idéer med både affärspotential och viljan att bidra till ett bättre samhälle. Tio företagsidéer har gått till final. Bland dessa finns två företag med lantbruksanknytning.

  Det ena är bolaget Gårdsfisk som byggt upp fiskproduktion i slutna system som passar i till exempel en ladugårdsbyggnad. Fisken säljs till konsument som matfisk. Konceptet bygger också på att slammet som bildas vid produktionen återanvänds som gödning på åkern.

  LRF har tillsammans med Almi Invest, LMK Industrier och privata investerare satsat totalt 10 miljoner kronor i Gårdsfisk.

  Prissumma på 2,5 miljoner

  Det andra lantbruksnära bidraget i finalen är bolaget Skira som utvecklat en internetbaserad marknadsplats där lantbrukare kan köpa och sälja spannmål utan omkostnad för mellanhänder. Skira tar sedan ansvar för hela affären med kvalitetssäkring av varan, transport och betalningssäkerhet. Bolaget arbetar även fram ett analysverktyg som kan användas för att planera och analysera spannmålsaffärer.

  Under torsdagens final kommer deltagarna att få presentera sina företagsidéer för en tävlingsjury. Vinnaren får en halv miljon kronor i prispengar, men ingen går hem lottlös eftersom prissumman på totalt 2,5 miljoner kronor delas mellan deltagarna efter placering.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen