Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 juni 2019

  Elever besvikna när skolan serverar icke-svenskt kött

  En svensk lantbruksskola ska servera mat gjord på svensk köttråvara. Det tycker elever på Önnestadsgymnasiet.

  – Vi utbildas för att producera svenska livsmedel, då vill vi ha svensk mat också, säger Philip Lundberg, som går tredje året på skolan.

   Elever på Önnestadsgymnasiet månar om de svenska råvarorna. Från vänster: Amy Haraldsson, Rebecka Johansson, Oskar Lindqvist och Philip Lundberg.
  Bild 1/2 Elever på Önnestadsgymnasiet månar om de svenska råvarorna. Från vänster: Amy Haraldsson, Rebecka Johansson, Oskar Lindqvist och Philip Lundberg. FOTO: Privat
  Bild 2/2 FOTO: Mostphotos

  Philip Lundberg och hans klasskamrater, som läser lantbruksinriktningen på Önnestadsgymnasiet i Skåne, har vid flera tillfällen påpekat för skolledningen att det inte alltid är produkter med svensk köttråvara som erbjuds. Därför blev upprördheten stor i klassen när de erbjöds grillkorv med ”EU-råvara” vid en friluftsdag nyligen.

  – Vi paddlade i Immeln och det var en trevlig dag, men när det var dags för korvgrillning så blev det lite liv. Vi frågade om det var svensk korv och det sa de att det var. Men sedan kollade vi själva på förpackningen och då var det inte så, berättar Philip Lundberg.

  Rektorn: Ett olycksfall

  Det är inte första gången skolan felar, enligt Philip Lundberg. Bland annat har det vid skolans Öppet hus-arrangemang bjudits på korv med utländsk köttråvara. När han och skolkamraterna ställt frågan i skolmatsalen har de fått svaret att det har varit svenskt kött, men Philip Lundberg börjar tvivla:

  – Det kanske det har varit också, men där finns inga förpackningar som vi kan kolla själv, så man vet aldrig.

  Önnestadsgymnasiets rektor Hans Martinsson betecknar det inträffade som ett olycksfall i arbetet. Skolan har ingen egen matsal, men ett välutvecklat samarbete med den närbelägna folkhögskolan.

  – Både vi och de som levererar vår mat har ambitionen att det ska vara svenskt ursprung i så stor utsträckning som möjligt. I det här fallet handlar det om en korv förpackad i Sverige, men med EU-råvara, säger Hans Martinsson.

  Saknar diskussion om svenskt kött

  På Önnestadgymnasiet, som drivs av ett dotterbolag till Hushållningssällskapet i Skåne, tar Philip Lundberg och hans 17 klasskamrater snart studenten. Utbildningen har varit givande, men frågan om hur den svenska köttproduktionen ska hävda sig kunde ha tagits upp mera, menar Philip Lundberg, som själv kommer från en gård med nötköttsproduktion.

  – Vi som är bönder pratar mer om det på internatet, när det dyker upp något på nyheterna eller så. Vi lever för svenskt kött, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen