Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 september 2019

  Lantbruksdatan riskerar fastna hos jättarna

  I den nya digitala verkligheten finns det en rad frågor du bör ställa dig, och vem som äger datan är bara en av dem. Det menar forskare som ATL har talat med.

   Drönare kan användas för att bedöma behovet av tillväxtreglerande medel i höst­raps. Drönarens färdväg programmeras så att hela fältet täcks.
  Drönare kan användas för att bedöma behovet av tillväxtreglerande medel i höst­raps. Drönarens färdväg programmeras så att hela fältet täcks. FOTO: Hans Dahlgren

  Att stora teknikaktörer som IBM ger sig in i lantbrukssektorn är i grunden positivt och är kanske det som behövs för att den digitala utvecklingen på allvar ska drivas framåt i branschen, säger Johan Magnusson, universitetslektor och avdelningschef på Institutionen för tillämpad informationsteknologi vid Göteborgs universitet.

  – På kort sikt kan det leda till många positiva grejer, men på längre sikt finns det alltid en risk för att det uppstår en monopolställning som kväver utvecklingen och hindrar ny innovation.

  Och den risken är värd att ta på allvar. En monopolsituation skulle i värsta fall kunna lägga en våt filt över hela branschen, enligt Johan Magnusson.

  Inlåsningseffekter

  – Andra risker handlar om inlåsningseffekter: Att du blir så beroende av en digital tjänst att de kan höja priserna, eller att du tvingas fortsätta använda en tjänst fast den kanske inte längre är bäst för din verksamhet, säger han.

  Vem som äger lantbruksdatan handlar i grunden alltså också om hur enkelt du kan exportera och ta med dig din data till en ny tjänst. Panagiotis Papapetrou är professor i datavetenskap och AI vid Stockholms universitet:

  – Det är viktigt att ägarförhållandena är klara. Det handlar inte bara om vem som äger datan för stunden, utan också om att du ska kunna ta den till en annan plattform vid vilken tid som helst, säger han.

  Innovationerna från de stora techbolagen som utvecklas nu bygger ofta på att samla in och analysera data för att skapa ny kunskap. Så att hävda sin upphovsrätt till datan som du tillhandahållit genom att använda en produkt kan redan nu vara svårt.

  Viktigt med öppna plattformar

  – Lek exempelvis med tanken att du lägger till artificiell intelligens som lär sig att tolka din data på ett visst sätt, och att du i värsta fall måste börja om från början om du byter plattform, säger Johan Magnusson på Göteborgs universitet.

  För att undvika monopol och osund konkurrens är det i sin tur viktigt att de dominerande företagen öppnar sina plattformar för utomstående aktörer. I andra bran-scher löses det ofta genom att andra innovationsbolag får möjlighet att koppla sina applikationer mot den gemensamma infrastrukturen – mot en viss betalning, nämner Johan Magnusson.

  Risken för att Yara och IBM skulle börja använda datan för att maximera försäljningen av växtnäring, ser han däremot som mycket liten.

  – Skulle det komma ut skulle det vara förödande för båda parter. Det skulle göra att Yara var körda på marknaden.

  Så framtidssäkrar du din data

  • Att exportera stora databaser är en konst, och därför är det viktigt att du redan på förhand försäkrar dig om hur en sådan export ska gå till.

  • För att underlätta hanteringen bör filerna vara av råformatstyp. Är filerna dessutom krypterade bör företaget även kunna berätta vilken kryptering de använder och hur du bäst läser in den.

  Källa: Panagiotis Papapetrou

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen