Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 december 2017

  Därför kommer inte jordbrukarstödet

  Lantbrukare över hela Sverige osar av ilska när det går upp för dem att deras jordbrukarstöd inte kommer att betalas ut till årets slut – heller.

  FOTO: Foto: Mostphotos

  Handläggningen på många av Länsstyrelserna är försenad, liksom Jordbruksverkets utbetalningar – och det handlar inte bara om utbetalningar för 2017, utan även 2016 och 2015. I Uppsala län är situationen riktigt prekär. Kristina Jansson som är avdelningschef på Uppsala läns länsstyrelse bekräftar att läget är pressat.

  – Våra handläggare har arbetat intensivt sedan första utbetalningen i år och nu tar vi alla resurser vi kan få fram i anspråk. I mellandagarna räknar vi med att ha handlagt 84 procent av årets ansökningar och vi fortsätter tills alla stöden är ute.

  Landshövdingen beklagar förseningen

  Personalomsättningen har varit hög bland handläggarna i Uppsala län och det har varit svårt att rekrytera erfarna ersättare. Man söker agronomer som tidigare har arbetat på en länsstyrelse.

  – Våra handläggare är duktiga, men det är ansträngande och tar tid att lära upp nya medarbetare.

  LÄS ÄVEN: Professorns film väckte debatten

  Kristina Jansson medger att man borde ha sett flaskhalsen tidigare. Hennes chef, landshövding Göran Enander, berättar för ATL att hans huvudfokus under 2018 är att bygga upp en robustare organisation. Haveriet det här året får inte upprepas nästa år. Över julhelgen sätts flera chefer in som jour och kan besvara frågor från oroliga lantbrukare.

   Landshövding Göran Enander i Uppsala län lägger alla resurser på att, under 2018, reda upp personalbrist och annat trassel som medför att lantbrukarna i länet inte får sina ansökningar om jordbruksstöd behandlade.
  Landshövding Göran Enander i Uppsala län lägger alla resurser på att, under 2018, reda upp personalbrist och annat trassel som medför att lantbrukarna i länet inte får sina ansökningar om jordbruksstöd behandlade.

  – Man ska inte skylla ifrån sig, men vi har haft en extrem otur under året med bortfall av personal. Ibland behöver det bli riktigt dåligt för att det ska bli riktigt bra, säger landshövdingen till ATL.

  Tänkte inte på det…

  En av de lantbrukare som har drabbats hårt av länsstyrelsens oförmåga är ekobonden Sören Axelsson i Valö, Östhammars kommun.

  För att överhuvudtaget reda ut hur mycket stöd han har innestående har han anlitat Hushållningssällskapet och LRF Konsult. Vem som ska betala den fakturan återstår att se. Det visade sig vara 130 000 kr för 2015, 120 000 kr för 2016 och 500 000 kr för 2017.

   Ekobonden Sören Axelsson i Valö, Östhammars kommun har 750 000 kronor i outbetalat jordbruksstöd från 2015, 2016 och 2017.
  Ekobonden Sören Axelsson i Valö, Östhammars kommun har 750 000 kronor i outbetalat jordbruksstöd från 2015, 2016 och 2017.

  – Förra året utökade jag mitt arrende med ynka åtta hektar ‧– det var det som krävdes för att min ansökan skulle fastna. När jag ringde upp handläggaren på Länsstyrelsen fick jag beskedet att deras IT-system inte kan hantera ändringen, alltså dröjer handläggningen.

  När Sören Axelsson påpekade att arealen hade ökat och att man ju kunde börja med att betala ut pengarna för den areal han hade året innan blev det tyst i telefon, och därefter sa handläggaren ”ja just ja, så kan vi ju göra”. Pengarna betalades ut, men om Sören Axelsson inte hade varit pådrivande hade hans ansökan pausats.

  Kristina Jansson på Länsstyrelsen Uppsala kan inte uttala sig i enskilda fall, men håller med om att det inte låter bra.

  Drabbar de expansiva

  Sören Axelsson upprörs över att det drabbar dem som vill bygga upp en verksamhet.

  – Det här slår väldigt illa mot oss som är unga och expansiva. Jag kan inte förstå att det ska vara så svårt. Använd papper och penna om IT-systemet inte gör jobbet! För 4 000 år sedan byggde man pyramider och använde papper, penna och lod.

  Landshövding Göran Enander kan bara hålla med

  – Det är verkligen beklagligt och fullständigt kontraproduktivt, men i det läge som vi är i nu kan jag bara säga att det inte ska upprepas 2018.

  Brist på IT-utvecklare

  Att IT-systemet som både länsstyrelserna och Jordbruksverket arbetar i saknar funktionaliteter är tydligt. Patrik Alenfelt, avdelningschef på Jordbruksverket förklarar:

  – Vi hade hoppats att funktionaliteten som hanterar avvikelser skulle vara klar under året men vi, liksom alla branscher, har drabbats av bristen på IT-utvecklare som kan bygga färdigt systemet åt oss, säger han.

  Patrik Alenfelt håller med om att det är olyckligt att man nu har utbetalningar släpande från 2015, 2016 och 2017, men vill också poängtera att stora delar av stödet är utbetalt.

  – Vi har betalat ut 18,3 av 19 miljarder, det är egentligen bara fem procent som återstår.

  Den som ropar högst…

  Bland de fem procenten finns lantbrukare som saknar stora summor som de har räknat med för att kunna betala arrenden och fakturor.

  På Länsstyrelsen i Uppsala handlägger man nu de ansökningar som gäller störst summor först, allt för att rädda dem som står närmast ruinens brant.

  Sören Axelssons ansökningar kommer att handläggas i mellandagarna, och det är troligt att hans eget påstridiga agerande har gjort att hans ärende hamnade överst i högen.

  LÄS ÄVEN: Indragna stödrätter ställer till problemLÄS ÄVEN: Då börjar gårdsstödet betalas utLÄS ÄVEN: Hemliga miljoner styr upp stökiga skiftenLÄS ÄVEN: Sågverkschefen: ”Jag har haft ett behov av att bevisa att jag kan”

  Relaterade artiklar

  Till toppen