Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 april 2017

  Lantbrukare varnas för vattenkris

  I påskveckan diskuterades vattentillgång i Kalmar län av lantbrukare och representanter för länsstyrelsen.

  FOTO: MOSTPHOTOS

  ATL har tidigare skrivit om flyginventeringar av grundvatten på Öland och Gotland.

  – Vi ser ju med fara att SGU:s inventeringar av grundvattnet visar, och det ser vi ju själva, att det är väldigt lågt i år. Ingången är sämre i år än förra året, tyvärr, säger Magnus Johansson, som driver en gård utanför Mörlunda i Hultsfreds kommun till P4 Kalmar.

  De norra kommunerna i länet ser, redan inför våren, stora problem med vattentillgången. Nu arbetar man med att kartlägga vilka lantbrukare i länet som har enskilt vatten och vilka som har kommunalt vatten. Man planerar att göra mätningar i de enskilda brunnarna för att bättre kunna förutse hur länge vattnet kommer att räcka och förbereda för behovet av tillgång på ”nödvatten”.

  – Vi försöker ju vattna när det bara är nödvändigt. Alternativet är att köpa in foder till djuren, säger Magnus Johansson i Mörlunda till P4 Kalmar. Han har ett 80-tal kor som behöver färskt dricksvatten och foderodlingar som ska vattnas.

  Tillgången på nödvatten ska lösas genom ”flexitankar” som kommunen köpt in och säljer till lantbrukarna. Tankarna kan sedan fyllas på med inköpt vatten, skriver P4 Kalmar

  Relaterade artiklar

  Till toppen