Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 oktober 2019

  De väckte liv i konkursat slakteri

  Burträsk

  När det lokala slakteriet gick i konkurs agerade lantbrukarna runt Burträsk. Nu driver de verksamheten själva – och antalet kunder ökar.

   Andreas Bergmark är ekologisk nötköttsproducent och driver Bergmarks gård. Han är delägare och styrelsemedlem i nystartade Burträsk slakteri AB. Hans fokus är djurvälfärd och har i dag bara 25 km till slakteriet, mot tidigare 160 km.
  Andreas Bergmark är ekologisk nötköttsproducent och driver Bergmarks gård. Han är delägare och styrelsemedlem i nystartade Burträsk slakteri AB. Hans fokus är djurvälfärd och har i dag bara 25 km till slakteriet, mot tidigare 160 km. FOTO: Anders Kristensson

  I Burträsk har köttproducerande lantbrukare i många år själva sålt sina varor lokalt. När Burträsk slakteri gick i konkurs strax före jul 2018 var det ett stort bakslag för grisuppfödarna i trakten. En grupp bildades direkt för att starta ett nytt bolag med ambitionen att driva det lokala slakteriet vidare.

  I juli i år slog slakteriet upp portarna igen och nu ägs det i stället av 14 lantbrukare, Ackra invest (ett utvecklingsbolag som drivs av Region Västerbotten och Skellefteå kraft) samt två privatpersoner. Nu har även nöt- och lammproducenterna tillgång till ett lokalt slakteri.

  – Vi är otroligt glada att gruppens hårda arbete gav snabbt resultat, säger Andreas Bergmark som sitter i styrelsen för det nya bolaget Burträsk slakteri AB.

  Han är själv nötköttsproducent och driver släktgården från 1844 under namnet Bergmarks gård. Totalt har han 160 djur.

  – Efterfrågan på närproducerat kött är stor i Burträsktrakten. Vår ambition är att producera kött med hög kvalitet och jobbar för att djurvälfärden ska vara optimal hela vägen till slakt. Ett litet lokalt slakteri innebär korta djurtransporter och minimalt stresspåslag för djuren, säger Andreas Bergmark.

   Burträsk Saluhall är en butik mitt i Burträsk som drivs av ett kooperativ som säljer lokalt producerad mat. Flera av lantbrukarna som nyttjar det nya slakteriet vidareförädlar köttet och säljer bland annat i denna butik.
  Burträsk Saluhall är en butik mitt i Burträsk som drivs av ett kooperativ som säljer lokalt producerad mat. Flera av lantbrukarna som nyttjar det nya slakteriet vidareförädlar köttet och säljer bland annat i denna butik. FOTO: Anders Kristensson

  Innan slakteriet gick i konkurs var inriktningen fokuserad på volymslakt av grisar. I dag är det i stället återtagsslakt, styckning och paketering av gris, nöt och får som gäller.

  Får- och nötuppfödarna hade tidigare bortåt 20 mil till närmsta slakteri. I dag har Andreas Bergmark bara två och en halv mil att köra till slakteriet som ligger granne med skogen några kilometer utanför byn.

  – Jag kör djuren själv till slakteriet, berättar han.

  – Första gången jag var där var jag väldigt nöjd. Mottagningsstallen är fina och djuren stod lugnt och fint. Man blir blödig när man följt djuren hela vägen från kalvningen och vill att de ska ha det bra även i slutet.

   Burträsk Slakteri AB ligger granne med skogen vilket gör att djuren får en lugn miljö att vistas i före slakt.
  Burträsk Slakteri AB ligger granne med skogen vilket gör att djuren får en lugn miljö att vistas i före slakt. FOTO: Anders Kristensson

  Slakteriet byggdes för fem år sedan och håller hög standard. De enda nyinvesteringarna som krävdes vid omstarten var nya stycknings- och paketeringsmaskiner. Fastighetsägaren installerade en ny markkylanläggning som sparar hälften av energin som går åt till de tre kylrummen samt byggde en ny avfallsbyggnad.

  – Utan fastighetsägaren Lennart Wikstens engagemang hade vi inte kunnat sätta igång lika snabbt, säger Andreas Bergmark.

  Intresset för det nystartade slakteriet är stort från lantbrukare och konsumenter. Antalet djuruppfödare som anlitar slakteriets tjänster ökar stadigt, från 14 till ett 20-tal på två månader.

  – För traktens många mjölkproducenter innebär slakteriet en möjlighet att själva sälja kött och få ytterligare ett ben att stå på, säger Andreas Bergmark.

  Det färdigpaketerade köttet säljer lantbrukarna i gårdsbutiken på gården eller via hemkörning. Reko-ringen har också börjat bli en viktig försäljningskanal och sedan fem år finns den kooperativa butiken Burträsk Saluhall mitt i byn, som säljer kött från flera av lantbrukarna som nyttjar Burträsks slakteri.

  – Det är en ynnest att vi har ett lokalt slakteri, säger Christina Wiklund, en av medlemmarna i butikskooperativet som odlar bin och föder upp getter.

  – Hela kedjan i produktionen är nu lokal och flera lantbrukare vidareförädlar också sina produkter som vi säljer i Burträsk Saluhall.

   Carl-Johan Waller är verksamhetsledare i slakteriet och har hand om kontakten med myndigheter och lantbrukare för att få ett bra flöde genom slakteriet. Han har egen gård med lammuppfödning och en liten äppelodling.
  Carl-Johan Waller är verksamhetsledare i slakteriet och har hand om kontakten med myndigheter och lantbrukare för att få ett bra flöde genom slakteriet. Han har egen gård med lammuppfödning och en liten äppelodling. FOTO: Anders Kristensson

  Nästa steg är att få slakteriet Krav-certifierat, något som välkomnas av lantbrukarna som producerar ekologiskt. För certifieringen krävs bland annat utbildning av personalen, ett visst dokumentationskrav och att djur från flera gårdar inte blandas på samma transport till slakt.

  Fredag är slaktdag, resten av veckan styckas och paketeras köttet. Två slaktare och en verksamhetsledare arbetar i slakteriet. På två månader har 154 djur av nöt, gris och lamm slaktats. Kapaciteten ligger på drygt 100 grisar i veckan.

  – Vi funderar på olika möjligheter som legoslakt åt uppköpare för att utnyttja kapaciteten bättre och inte minst för att få en stabilare ekonomi. Styckningen är flaskhalsen, begränsningen ligger i lokalerna, och det ska vi hitta en lösning på. Nu rullar allt på och det gäller att fintrimma verksamheten innan vi går vidare, säger Andreas Bergmark.

   Carl-Johan Waller är verksamhetsledare i slakteriet och har hand om kontakten med myndigheter och lantbrukare för att få ett bra flöde genom slakteriet. Han har egen gård med lammuppfödning och en liten äppelodling.
  Carl-Johan Waller är verksamhetsledare i slakteriet och har hand om kontakten med myndigheter och lantbrukare för att få ett bra flöde genom slakteriet. Han har egen gård med lammuppfödning och en liten äppelodling. FOTO: Anders Kristensson

  Burträsk slakteri AB

  Bolagsform : Aktiebolag, ägt av 14 lantbrukare, två privatpersoner och Ackra Invest.

  Kapacitet: 130 grisar i veckan eller motsvarande. Tar emot nöt- gris och lamm.

  Återtagsslakt än så länge. Styckning och packetering.

  Omsättning: nystartat sedan två månader.

  Investering: Ingen större investering planerad i nuläget.

  Relaterade artiklar

  Till toppen