Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari 2020

  Lantbrukare fast i stor maffiahärva

  Viterbo, Italien.

  Två maffiafamiljer på Sicilien misstänks ha lurat EU på 100 miljoner i jordbruksstöd. 151 lantbruk har tagits i beslag och närmare 200 personer är misstänka för brott.

   Fotot från den italienska finanspolisen är taget med värmekamera från en helikopter och sägs visa misstänkta personer under onsdagens stora antimaffiatillslag på Sicilien.
  Fotot från den italienska finanspolisen är taget med värmekamera från en helikopter och sägs visa misstänkta personer under onsdagens stora antimaffiatillslag på Sicilien. FOTO: Guardia di Finanza/AFP/TT

  Men detta är bara en liten del av maffiornas enorma affärer inom lantbruket.

  De två maffiafamiljerna i närheten av Messina på Sicilien hade efter många års krig slutit fred med varandra. På så sätt kunde de samarbeta för att lura EU på jordbruksstöd, misstänker polisen.

  Systemet gick ut på att, med hjälp av anställda på de myndigheter som kontrollerar stöden, leta reda på jordbruksmark som ännu inte erhöll något stöd. Ägarna ska genom hot ha tvingats sälja eller hyra ut marken billigt till personer som maffian litade på, som i sin tur sedan ansökte om EU-stöd. Genom att muta dem som skulle kontrollera stöden kunde maffian ta emot pengarna utan problem.

  151 lantbruk i beslag

  Totalt ska de två maffiafamiljerna ha lyckats lura EU på minst 100 miljoner kronor sedan 2013. 600 poliser deltog i tillslaget på onsdagsmorgonen, där 94 personer greps och 151 lantbruk togs i beslag.

  Enligt åklagaren har de flesta berörda lantbrukarna hotats till att delta i fusket.

   De två maffiafamiljerna i närheten av Messina (längst upp i öns högra hörn) hade efter många års krig slutit fred med varandra.
  De två maffiafamiljerna i närheten av Messina (längst upp i öns högra hörn) hade efter många års krig slutit fred med varandra. FOTO: Skärmdump, Google maps

  Stefano Masini, som är ansvarig för kartläggandet av maffiorna på bondeförbundet Coldiretti, håller med om detta.

  – Alternativet är att gå i konkurs, eftersom maffian ser till att du inte kan sälja dina varor. Det finns även de som blir skadade eller i värsta fall mördade, men detta blir allt mindre vanligt, förklarar han.

  – Maffian som många ser den, med kepsklädda män som skjuter med avsågade hagelgevär, håller på att försvinna. Den moderna organiserade brottsligheten är inriktad på finansiella verksamheter, eftersom det ger mer pengar och mindre synlighet, och använder ekonomiska hot för att få igenom sin vilja.

  En bråkdel tillfaller bonden

  De olika maffiorna i Italien tjänar mycket pengar på distributionen av livsmedel. De kontrollerar vilka som säljer till vem, och vad det kostar. Bonden får bara en liten del av det grossisterna betalar, medan resten går till att finansiera den organiserade brottsligheten. Pengarna investeras ofta i antingen droghandel eller restaurangbranschen, som har stora problem med infiltrering.

  – Maffiorna satsar inte speciellt mycket på just fusk med EU-stöd, eftersom kontrollerna är många och det är lätt åka fast, säger Stefano Masini.

  Den organiserade brottsligheten har en omsättning på över 250 miljarder svenska kronor om året inom det italienska jordbruket och livsmedelsindustrin.

  – Vi vet med säkerhet att de använder sig av säkra hamnar, som till exempel i Rotterdam, för att föra in varor utan kontroller. Illegal import och export av jordbruksprodukter och livsmedel, där ursprung och kontroller förfalskas, är stora inkomstkällor, konstaterar Stefano Masini.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen