Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 oktober

  Lantbrukare på gränsen räds inte svinpesten

  Sønderballe.

  Grisbonden Henning Jakobsen har inte drabbats nämnvärt av att afrikansk svinpest konstaterats i Tyskland.

  – Coronan har kostat mer, säger han.

   ATL har besökt Henning Jakobsen. En ung dansk grisbonde med antibiotikafri smågrisproduktion.
  ATL har besökt Henning Jakobsen. En ung dansk grisbonde med antibiotikafri smågrisproduktion. FOTO: Anders Hansson

  Henning Jakobsen driver smågrisproduktion på gården Elbjerg i sydöstra Jylland, drygt en mil från tyska gränsen.

  Elbjerg, belägen på en kulle där det vid klart väder är havsutsikt mot Lilla Bält, köptes av Henning Jakobsens far 2004. Fadern, som driver släktgården Østergaard några kilometer bort, startade grisproduktion med 650 suggor på Elbjerg. Henning tog över 2009 och fördubblade raskt suggbesättningen till dagens 1 270 suggor.

  Nu samarbetar far och son. Henning Jakobsen föder upp grisarna till avvänjning vid sju kilos vikt, säljer dem till sin far som fortsätter uppfödningen till 30 kilo och sedan säljer grisarna till kontrakterade slaktgrisuppfödare i Danmark.

  Eftersom grisarna avsätts på hemmaplan har uppståndelsen kring afrikansk svinpest i Tyskland inte påverkat Henning Jakobsens verksamhet i någon större utsträckning, åtminstone inte i det korta perspektivet.

  – Slaktpriset sjönk med 50 öre när de hittat svinpest på tyska vildsvin. När allt stängde ner under coronakrisen i våras föll priset med mer än tre kronor kilot, säger Henning Jakobsen.

   ATL:s utsända får nöja sig med att titta in i stallarna från besöksrummet.
  ATL:s utsända får nöja sig med att titta in i stallarna från besöksrummet. FOTO: Anders Hansson

  Prisfallet i våras skedde från en hög nivå. Danmarks produktion av griskött, som till största delen säljs till andra EU-länder och på export till Asien, drabbades hårt när restauranger över hela Europa stängde och förbrukningen minskade. Under sensommaren fanns en tendens till återhämtning på marknaden, men den kom av sig när svinpesten dök upp i Tyskland.

  Acceptabel slaktgrisnotering

  Dagens slaktgrisnotering ligger på 10,30 danska kronor kilot och det tycker Henning Jakobsen trots allt är en acceptabel nivå.

  Kollegor som säljer sina smågrisar till utlandet har drabbats hårdare. För dem har priset fallit mer och i vissa fall har de också blivit av med sina kontrakt.

   – Slaktpriset sjönk med 50 öre när de hittat svinpest på tyska vildsvin. När allt stängde ner under coronakrisen i våras föll priset med mer än tre kronor kilot, säger Henning Jakobsen.
  – Slaktpriset sjönk med 50 öre när de hittat svinpest på tyska vildsvin. När allt stängde ner under coronakrisen i våras föll priset med mer än tre kronor kilot, säger Henning Jakobsen. FOTO: Anders Hansson

  Själva utbrottet av afrikansk svinpest i Tyskland var ingen chock för danska grisbönder. Sedan smittan under förra året nådde västra Polen var det en tidsfråga innan den också skulle komma in i Tyskland och därmed sätta käppar i hjulet för tysk export av griskött.

  Kina stoppade omedelbart tyskt kött och andra länder i Asien följde efter.

  Henning Jakobsen driver en grisproduktion med höga hälsoambitioner. Han deltar i Danish Crowns koncept Opvækst Uden Antibiotika (OUA, uppfödning utan antibiotika) och gör sitt bästa för att minimera smittoriskerna på gårdsnivå.

  ATL:s utsända får nöja sig med att titta in i stallarna från besöksrummet. När slaktbilen ska hämta djur på gården, strax efter vårt besök, får den inte köra in på gårdsplan. Henning Jakobsen har samlat de 14 utslagssuggorna på sin traktordragna djurtransport och möter slaktbilen vid infartsvägen.

  Henning Jakobsen gör alltså sin hemläxa för att stoppa smittor och han känner sig tillfreds med landets beredskap mot afrikansk svinpest. Ett tyskt scenario vore förödande.

  – Vi är glada för att vildsvinshägnet är på plats. Det sägs att det bara finns fem vildsvin kvar i Danmark nu, man vet ungefär var de är och de ska också bort.

  Vildsvinen är den ena källan till smittspridning. Människor som för in smittade köttprodukter och gör sig av med dem i naturen är den andra. Rastplatser utmed danska vägar är väl skyltade med att matrester inte får lämnas vind för våg.

  – Men finns det inga vildsvin som plockar upp resterna så händer inget. Därför är det en stor trygghet att vi inte har vildsvin, säger Henning Jakobsen.

   Danmarks produktion av griskött, som till största delen säljs till andra EU-länder och på export till Asien, drabbades hårt när restauranger över hela Europa stängde och förbrukningen minskade.
  Danmarks produktion av griskött, som till största delen säljs till andra EU-länder och på export till Asien, drabbades hårt när restauranger över hela Europa stängde och förbrukningen minskade. FOTO: Anders Hansson

  Dansk grisproduktion och handel med grisar och griskött 2019

  Gårdar med någon typ av grisproduktion: 2 890 stycken

  80 procent av grisgårdarna finns på Jylland

  Total produktion: 31,8 miljoner grisar

  Slaktade i Danmark: 16,6 miljoner grisar

  Exporterade slaktgrisar/suggor: 0,3 miljoner grisar

  Exporterade smågrisar: 14,9 miljoner grisar

  Värde på totala exporten av griskött och levande grisar: 33,6 miljarder danska kronor, DKK

  Grisexportens andel av Danmarks totala export: 4,6 procent

  Värde på grisexporten till Kina inklusive Hongkong: 6,5 miljarder DKK

  Värde på grisexporten till Japan: 3,5 miljarder DKK

  Källa: Landbrug & Fødevarer

  Relaterade artiklar

  Till toppen