Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 februari

  Lantbrukare om vattenmängderna: ”Hoppas det torkar upp”

  På Gemla Norregård, mellan Alvesta och Växjö, hade en vall nyligen byggts ut för att hindra översvämningar från Gemlasjön. Nu är risken att den stryker med och att åkern och sjön hamnar på samma nivå.

  – Detta kom lite för tidigt, tyvärr, säger Stefan Runesson om rådande översvämningar.

  I området kring Alvesta finns många åkermarker som är låglänta mot vattendrag. Stefan Runesson på Gemla Norregård har en av dessa. När ATL når honom är han i full färd med att försöka bättra på den vall som skiljer Gemlasjön och åkermarken åt.

  – Vi jobbar med en invallning nu och ska försöka rädda så gått det går. Det är en nygjord vall från i somras och har ingen grässvål eller så. Den är särskilt känslig bara för det och har börjat tappa jordmassor. Nu håller vi på att lägga ut en markduk mot sjön på vallen och sen ska vi lägga grus på den för att förankra den.

  Han berättar att arbetet drog i gång redan i tisdags med att lägga över ett par hundra meter vall. På torsdagen var det dags för en sträcka på 100 meter till där det är som mest pålandsvind.

  – Det görs med handkraft för det går inte att köra med några maskiner när det är så högt vattenstånd. Vi kör bara med en fyrhjuling och en liten kärra och lastar av med en skyffel.

  Läs mer: Extrema vattennivåer – här är jordbruket värst drabbat

   Från vänster: Här bättrar Enar Gustavsson, Karl-Gustav Sjöö och Martin Runesson på vallen för att förhindra Gemlasjön att svämma över åkrarna.
  Från vänster: Här bättrar Enar Gustavsson, Karl-Gustav Sjöö och Martin Runesson på vallen för att förhindra Gemlasjön att svämma över åkrarna. FOTO: Stefan Runesson

  Blåsten verkar orsaka mest skada för vallen, i kombination med det höga vattnet som pumparna inte hinner med att få bort, som i stället vill ta sin flykt ut över åkrarna.

  – Som det ser ut ska det komma mer nederbörd och stiger vattnet ytterligare är risken att det rinner över vallarna tillslut. Det pratas om upp mot 50 millimeter till, och det vete katten om vi klarar.

  Då finns det inget att göra utan att vänta till sommaren. Fortsätter det vara blött kan det dröja länge innan åkrarna går att använda igen.

  Gemla råkade ut för stora vattenmängder efter nyåret 2018, med i stort sett samma nivåer som i dag.

  – Det var därför vi byggde på vallen för den började bli lite svag. Vi behövde bygga ut och reparera upp den. Sen kom detta lite för tidigt, tyvärr.

   Flygbild tagen av Björn Larsson med drönare över Ebbarp i Svenljunga.
  Flygbild tagen av Björn Larsson med drönare över Ebbarp i Svenljunga. FOTO: Björn Larsson

  Vallodlare sitter lugnt

  Harriet och Bengt Persson på Kärra Bosgården i Horred är vana vid att Viskan svämmar över allt som oftast.

  – Vi har 50 hektar vall som är översvämmat på våra marker. Man vet att det svämmar över och det är inget problem just nu. Men fram mot våren kan det bli problem med vårbruket om det fortsätter, så jag hoppas att det slutar snart. säger Harriet Persson.

  Vid det här laget brukar de annars ha kunnat börja plöja.

  – Det har varit en förfärlig vinter med otroligt mycket regn. Jag har inte koll på mängderna men det är jättemycket. Det lär ta tid innan vi kan börja med vårbruket för man kommer inte ut på åkrarna, säger hon.

   Bilden är tagen på en andra års vall på 15 hektar i Ebbarp. Hälften står under vatten. Där det är djupast är det kring 60 centimeter.
  Bilden är tagen på en andra års vall på 15 hektar i Ebbarp. Hälften står under vatten. Där det är djupast är det kring 60 centimeter. FOTO: Piet de Kruijf

  Över stora delar av Västra Götaland råder samma läge. I Svenljunga på gården Ebbarp står partier med vall från 30 till 60 centimeter under vatten. Men det är inget som oroar Piet de Kruijf.

  – Det är väldigt blött men det har hänt innan och är ingen katastrof utan en del av naturen, säger han och berättar att vattennivåerna har börjat sjunka undan igen.

  – Hade det hänt i maj hade det varit värre. Men nu sjunker det och vallen är inte så känslig för sådant här tror jag, säger Piet de Kruijf.

  Läs mer: SMHI: De höga flödena kommer att fortsätta

   Bild på gammal vall i Ebbarp på 9 hektar som svämmar över ibland. Ett djup på 30 till 50 centimeter.
  Bild på gammal vall i Ebbarp på 9 hektar som svämmar över ibland. Ett djup på 30 till 50 centimeter. FOTO: Piet de Kruijf

  Fick rädda bro från översvämning

  I Rångedala, mellan Borås och Ulricehamn upplever bröderna Staffan och Bo Göransson vattennivåer som de inte har varit med om tidigare.

  – Det var ett ordenligt regnväder. Men om det får några följder vet vi inte, säger Staffan Göransson.

  Han berättar att en väg som leder till deras marker svämmade över och att de tidigare i veckan försökt rädda en gammal stenbro på vägen.

  – Det rann över vägen där och Bo var ute och la makadam på den så den klarade sig. Men det är fortfarande högt vattenstånd i sjön här nere. Fälten är översvämmade fortfarande.

  På gården odlas mest vall och de är vana vid att det kan bli blött och fuktigt i normala fall. Han uppskattar att kring 15 hektar står under vatten i nuläget, och ännu mer på grannens mark.

  – Det är som det är. Vi får hoppas det torkar upp, säger Staffan Göransson.

   Bild från Rångedala på Staffan Göransson och grannens marker, där det har varit kraftig nederbörd och högt nivå i vattendragen. ”Det är mina rundbalar som man ser där ute i vattnet, så vi får se när jag kan hämta hem dem”, säger Staffan Göransson.
  Bild från Rångedala på Staffan Göransson och grannens marker, där det har varit kraftig nederbörd och högt nivå i vattendragen. ”Det är mina rundbalar som man ser där ute i vattnet, så vi får se när jag kan hämta hem dem”, säger Staffan Göransson. FOTO: Staffan Göransson
   Anders Gustafsson i Fänestad by tror att många kan ha drabbats värre, även om en del höstvete verkar ha blivit förstört.
  Anders Gustafsson i Fänestad by tror att många kan ha drabbats värre, även om en del höstvete verkar ha blivit förstört. FOTO: Anders Gustafsson

  Höstvete som stryker med

  Anders Gustafsson i byn Fänestad, Värnamo kommun, har marker intill Storån. Nu står en 25-30 hektar av fälten under vatten, både vall och delar som är plöjd. Men han tror att det är många som kan ha drabbats värre.

  – Vi gör inte en så stor sak av det. Vi har lite höstvete också och där blir det vissa svackor som vi får så om till våren med korn eller havre. Det är lite risktagande när man sår höstvete och vi får räkna med sådant när vi bor som vi gör, säger Anders Gustafsson.

  Blir det någon veckas uppehåll så sjunker det snart undan, tror Anders Gustafsson. Under fredagen väntas dock mer regn och det kan bli 30-40 millimeter nederbörd i slutet på veckan.

  Fast inget ont som inte har något gott med sig.

  – Det gör ju nytta vid grundvattnet, säger Anders Gustafsson.

  Har du drabbats av de höga vattenflödena och nederbörden? Kontakta gärna redaktionen på red@atl.nu

   Bild från Fänestad by i Värnamo kommun. Vattenspegeln täcker cirka 30 hektar åkermark, vall och plöjd.
  Bild från Fänestad by i Värnamo kommun. Vattenspegeln täcker cirka 30 hektar åkermark, vall och plöjd. FOTO: Anders Gustafsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen