Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 februari

  ”Vi jordbrukare fick ta hela smällen”

  Des Moines.

  Trots omfattande jordbrukssubventioner och nya avtal är Iowa-jordbrukaren Aaron Lehman inte nöjd med Donald Trumps hantering av handelskriget. I höstens presidentval tänker han rösta på Demokraternas kandidat.

   Aaron Lehman är femte generationen jordbrukare på familjegården i Iowa. Men handelskriget med Kina får honom att tveka inför framtiden.
  Aaron Lehman är femte generationen jordbrukare på familjegården i Iowa. Men handelskriget med Kina får honom att tveka inför framtiden. FOTO: Mattias Lundblad

  Intill Aaron Lehmans bondgård norr om Des Moines i Iowa ligger snötäckta fält med sojabönor och torra majsstjälkar. En liten bit från gården löper tågräls förbi hans åkrar och silor.

  – Men tågen västerut som går till Seattle och Portland för att ta varor till Asien har inte stannat för att lasta sojabönor på länge, säger Aaron Lehman.

  Har försvårat situationen

  Anledningen är USA:s handelskrig med Kina, som försvårat en redan kärv situation för bönderna i Iowa. Delstaten är landets största producent av majs, sojabönor och fläsk, och dessutom en stor exportör av dessa varor.

  – De senaste sex åren har priserna sjunkit och flera bondgårdar har ekonomiska problem, säger Aaron Lehman, som är ordförande för den lokala jordbrukarorganisationen Iowa Farmers Union.

  – Den enda vara som fortfarande gick att få ordentligt betalt för var sojabönor. Men när handelskriget med Kina började sjönk priset även på dem, med 20 procent.

  Invandrade från Schweiz

  Aaron Lehman är femte generationens bonde. Gården har funnits i familjens ägo sedan hans förfäder invandrade från Schweiz för 150 år sedan och hamnade i den här avlägsna men bördiga delen av Mellanvästern. Men frågan är om familjetraditionen kan fortsätta när Aaron Lehman går i pension.

  – Jag försöker få min son att komma tillbaka till gården, men det är svårt när det inte går att visa att det finns någon rimlig lönsamhet här, berättar Aaron Lehman.

  – Det är ett stort problem i Iowa och hela landet. Medelåldern för bönder är över 60 år. Det behövs ett generationsskifte, men då gäller det att kunna locka de yngre.

   Aaron Lehman är skeptisk till Donald Trumps omfattande subventioner som kompenserar bönder för uteblivna inkomster.
  Aaron Lehman är skeptisk till Donald Trumps omfattande subventioner som kompenserar bönder för uteblivna inkomster. FOTO: Mattias Lundblad

  Pengar på fel sätt

  Aaron Lehman är skeptisk till Donald Trumps omfattande subventioner som kompenserar bönder för uteblivna inkomster till följd av handelskriget.

  – Bönder vill mycket hellre ha sina intäkter från marknaden än från subventioner, säger Aaron Lehman.

  – Pengarna har inte delats ut på rätt sätt. Större jordbrukare har fått avsevärt mer än sin förväntade andel, trots att små och medelstora jordbruk är mer sårbara.

  I veckan drog upptakten till höstens val i gång i just Iowa, när Demokraterna tog det första steget för att välja vem som ska ställas mot Donald Trump. Liksom för fyra år sedan kommer Aaron Lehman att rösta på en demokrat.

  – Det var rätt att tala om för Kina att vi behöver rättvis handel. Men i stället för att samarbeta med våra allierade gick vi in i striden helt ensamma. Vi jordbrukare fick ta hela smällen.

   Intill bondgården löper en tågräls. "Men tågen västerut som går till Seattle och Portland för att ta varor till Asien har inte stannat för att lasta sojabönor på länge", säger Aaron Lehman.
  Intill bondgården löper en tågräls. "Men tågen västerut som går till Seattle och Portland för att ta varor till Asien har inte stannat för att lasta sojabönor på länge", säger Aaron Lehman. FOTO: Mattias Lundblad

  Lehman Farms

  Antal anställda: En heltid (Aaron Lehman själv), en deltid och ett antal säsongsarbetare några veckor under sommaren.

  Omsättning: Varierar kraftigt. Cirka 250 000 dollar under 2019.

  Resultat: ”Lägre än noll de senaste tre åren. 125 000 dollar under goda år.”

  Areal: 243 hektar.

  Maskinpark: Tre större och tre mindre traktorer. ­Spruta, skördetröska, vagn­ar.

  LÄS OCKSÅ: Därför står USA:s bönder fast vid Trump

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen