Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 januari

  Skulle betala arrendeavgift – fakturerade kommunen 200 000

  En lantbrukare i södra Hälsingland har under många år arrenderat ett stort markområde av Ovanåker kommun. I stället för att betala arrendeavgiften har han fakturerat kommunen över 200 000 kronor.

  FOTO: Mostphotos

  Avgiften som lantbrukaren skulle betala för arrenderandet av de 12 hektar av kommunens mark, som han skulle få bruka, var blygsam: 100 kronor om året.

  – Tanken med avtalet var inte att kommunen skulle göra någon vinst utan att kommunen skulle slippa sköta marken och på så sätt minska kostnaderna, berättar Ulf Ståhlberg, gatuchef i Ovanåker, till Hela Hälsingland.

  Skickade fakturor

  I avtalet från 2002 står det bland annat ”arrendatorn skall vårda och underhålla arrendestället”. Trots det har lantbrukaren istället för att betala den överenskomna avgiften på 100 kronor skickat fakturor till kommunen för slåtter, slagslåtter och slaghackning, skriver tidningen. Sammanlagt har lantbrukaren fakturerat kommunen runt 230 000 kronor för den typen av tjänster – och fått betalt.

  Enligt lantbrukaren själv har han heller aldrig fått några fakturor av kommunen, och han säger till tidningen Hela Hälsingland att kommunen var överens med honom från början om att han skulle fakturera för sitt arbete. På marken som han arrenderat ska det ha funnits metallburkar och annat skräp så att han inte har kunnat använda gräset till att utfordra sina djur.

  Kommunen har nu sagt upp avtalet med jordbrukaren och en upphandling om skötseln av marken ska genomföras.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen