Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 oktober 2017

  Lantbrukare i Fukushima vann i rätten

  JAPAN.

  Sex år har gått sedan Japans kornbod slogs ut av en stor flodvåg och det kärnkraftshaveri som blev följden. Inte förrän nu börjar lantbrukarna kompenseras.

  Efter flera års kamp har en grupp lantbrukare i Fukushima tilldömts ekonomisk kompensation för skador som uppstod i samband med tsunamin och det efterföljande kärnkrafthaveriet i mars 2011.

  Enligt distriktsdomstolen i Fukushima hade den japanska staten och kraftbolaget Tepco underlåtit att vidta skyddsåtgärder trots att flera utredningar varnat för förödande konsekvenser av en stor tsunami.

  Domstolsutslaget är det första i sitt slag. Bedömare menar dock att det kan komma att bli praxis i andra, liknande mål som är under behandling.

  Trots att det gått mer än sex år sedan den enorma flodvågen – på sina håll nådde närmare 40 meters höjd – dränkte Japans nordöstra kust och slog ut kärnkraftverket Fukushima Dai-Ichi så har livet för de drabbade långt ifrån återgått till det normala.

  Många äldre

  Uppemot 50 000 människor bor alltjämt i de provisoriska baracker som i all hast uppfördes efter olyckan. Många är äldre och har arbetat med lantbruk i en eller annan form hela livet. Nu har de varken orken, eller de ekonomiska tillgångarna, för att börja om igen.

  I de fall där folk tvingats fly från hus och hem har staten, genom olika hjälpprogram, sett till att de som saknade egna försäkringar ändå fått tak över huvudet och ekonomiskt stöd för att klara sitt uppehälle.

  Fukushima kallades tidigare för Japans ”kornbod”, men trots att det radioaktiva nedfallet drabbade ett förhållandevis begränsat område har lantbrukare i hela länet vittnat om svårigheter att få avsättning för sina produkter – såväl kött, mjölk och spannmål – efter olyckan.

  Symbolvärde

  Inte minst av den anledningen tillmättes den nu avslutade rättegången ett stort symboliskt värde. Flera av de lantbrukare som skrivit under stämningsansökan hade inte drabbats av radioaktivt nedfall och inte heller behövt lämna sina gårdar av den anledningen.

  Därmed blev den juridiska balansgången extremt vansklig. Går det att utkräva ansvar när det inte går att påvisa skada var en av de frågor rätten hade att ta ställning till.

  Det som till sist avgjorde var att två utredningar – den senaste 2008 – varnat för att en tsunami på 15 meter eller högre skulle slå ut kärnkraftverkets elförsörjning och därmed hela kylsystemet, inklusive de dieseldrivna nödgeneratorerna i verkets källare.

  Statens argument, som rätten alltså inte lyssnade på, var att en såpass hög flodvåg var osannolik och att olyckan därmed inte kunde förutses.

  LÄS OCKSÅ: Potatisbrist gav chockpriser på – chipsLÄS OCKSÅ: Sverige får exportera nötkött till TaiwanLÄS OCKSÅ: Kina största mejerimarknad 2022

  Fukushimakatastrofen, 11 mars 2011

  • 18 456 döda eller saknade

  • Kostnader för bland annat sanering, kompensation: omkring 3 100 miljarder kronor

  • Avstängt område: 20 kilometers radie från kärnkraftverket

  • Fukushima främst känt för ris, frukt, grönsaker och uppfödning av nötboskap

  Relaterade artiklar

  Till toppen