Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 november 2019

  Lantbrukare i Australien: Det bara fortsätter brinna

  Skogs- och terrängbränder utan motstycke härjar i delstaterna New South Wales och Queensland.

  – Vi aldrig tidigare upplevt en sådan intensitet i branden, säger lantbrukaren Cath Wheatley till ATL.

  FOTO: Cath Wheatley

  På onsdagen låg hela delstaten New South Wales och 42 kommuner i Queensland i beredskapstillstånd. Anledningen till katastrofvarningen som gått ut var de redan drygt 50 bränderna som härjar i New South Wales (och lika många i Queensland) och att väderförhållandena, med hög värme och starka vindar, knappast sett ut att lindra läget.

  I krisläget som pågår har befolkningen i de drabbade delstaterna hjälpts åt och brandchefen Shane Fitzsimmons på NSW Rural Fire Service, som är delstatens landsbygdsbrandkår, sade under en presskonferens på onsdagsförmiddagen att under alla sina år i brandtjänsten har han aldrig tidigare sett ett sådant välkoordinerat arbete på samtliga fronter.

  – Tack vare allas hårda arbete kan vi i dag vara tacksamma över att inga fler hus har brunnit ner och att inga människor dog igår. Det kunde ha sett helt annorlunda ut.

  FOTO: Cath Wheatley

  Flera döda

  Ett av de värst drabbade områdena ligger runt staden Glen Innes i norra New South Wales. Flera människor har dött i bränderna som började i skogarna för flera veckor sedan. Mellan Glen Innes och Deepwater ligger Cath och Rob Wheatleys boskapsgård på 445 hektar. Hittills har 80 hektar av deras mark brunnit, men boskapen har klarat sig.

  – Från den stora branden i Torrington 15 kilometer här-ifrån kom det brinnande delar av träd flygande i fredags och satte eld på vår mark, säger Cath Wheatley.

  Såg inte elden

  Cath och Rob visste inte ens om att det brann på deras gård, de såg inget från huset, utan en granne som sett rökmoln ringde och gav dem nyheten.

  – Det brann på en plats som vi inte kunde nå. Vi försökte att hålla elden på ena sidan av ån, men det gick inte, den bara hoppade över ån och fortsatte till en annan gård och upp för ett berg.

  FOTO: Cath Wheatley

  Cath Wheatley berättar att hon tidigare har varit med om små bränder men inget som liknar den här.

  – Den bara fortsätter att brinna. Vi har inte kunnat få stopp på den. Den har nu brunnit i fem dagar. Vi trodde att vi hade fått bukt med den, och så kommer den tillbaka igen. Men just nu har vi inget omedelbart hot mot oss. Helikoptrar vattenbombar bränderna i vår närhet. Men det är svårt att se något för det är så rökigt i luften, säger Cath Wheatley.

  Relaterade artiklar

  Till toppen