Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 augusti 2019

  Hjälpte brandkåren med harven

  Furulund.

  Under onsdagseftermiddagen började det brinna i stubben på ett fält utanför Furulund i Skåne. Branden spred sig snabbt i vinden. Flera av lantbrukets maskiner hjälpte till i släckningsarbetet.

  Regnet den senaste tiden har kanske gjort att marken är fuktig. Men stubben på fälten torkar snabbt upp efter skurarna. Det fick en växtodlare i Furulund utanför Kävlinge erfara under onsdagseftermiddagen.

  Vid körning med en självgående hack fattade stubben eld.

  – De hade fått en antändning på ett par olika platser. Sedan hade vi vind som gjorde att det spred sig, säger Joel Johansson, inre befäl hos Räddningstjänsten Syd.

   Det var vid körning med en självgående hack som stubben fattade eld.
  Det var vid körning med en självgående hack som stubben fattade eld. FOTO: Hans Dahlgren

  Brandkåren var snabbt på plats. Dessutom fick gårdens maskiner hjälpa till i släckningsarbetet.

  – Med hjälp från lite harvar från gården kunde vi begränsa det till en yta på 800 gånger 500 meter.

  I det här fallet användes både en harv och ett buret hackaggregat för att klippa ner stubben runt brandhärdarna, något som underlättade räddningstjänstens arbete.

  – Ja, det är klart. Dels blir det möjligt att kunna avgränsa genom att ta bort det brännbara materialet, dels blir det möjligt att vända halmen så att vi kommer åt att släcka. Så det är positivt, säger Joel Johansson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen