Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 april 2017

  Lantbrukare fick rätt mot försäkringskassan

  Försäkringskassan nekade lantbrukaren bidrag. Nu har högsta förvaltningsdomstolen gett mannen rätt.

   Det krävdes beslut i högsta instans för att rätt till bidrag för kamerövervakning i djurstallet.
  Det krävdes beslut i högsta instans för att rätt till bidrag för kamerövervakning i djurstallet. FOTO: Mostphotos

  Den västsvenske lantbrukaren, som har köttdjur, krossade en fot i samband med en traktorolycka 2009. Sedan dess har han dragits med smärtor och andra fysiska besvär.

  För att underlätta jobbet som lantbrukare i kalvningstider ansökte han därför om ett bidrag till arbetshjälpmedel från försäkringskassan. Med hjälp av bidraget skulle han kunna installera ett övervakningssystem med kameror i djurstallet. Det för att kunna ha koll på korna under kalvningssäsong från bostadshuset och utan att behöva gå ut till djuren nattetid.

  Ansökan avslogs

  Men försäkringskassan sa nej till bidrag. Det ansågs inte att inte att det handlade om någon särskilt anpassad utrustning och att kameror var allmänt förekommande i djurstallar.

  Fallet drogs vidare till förvaltningsrätten som gick på försäkringskassans linje. Men i kammarätten fick lantbrukaren rätt varför försäkringskassan valde att överklaga till högsta instans.

  Fick rätt

  Nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt. Lantbrukaren har rätt till ett bidrag på maximalt 50 000 kronor till utrustning för kameraövervakning. Domstolen tog ingen notis om försäkringskassan motivering att lantbrukaren utförde ensamarbete och att han enligt föreskrifter i arbetsmiljölagen skulle vara skyldig att installera kameror.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen