Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 november 2018

  Lantbrukare får inte sprida naturgödsel

  Lantbrukaren Edze Westra på Gotland har importerat tusentals ton naturgödsel. Men han får inte sprida den. Nu vill miljö- och hälsoskyddskontoret att gödslet ska tas bort.

   En lantbrukare på Gotland har importerat tusentals ton naturgödsel. Men han får inte sprida den.
  En lantbrukare på Gotland har importerat tusentals ton naturgödsel. Men han får inte sprida den.

  Det var i förra veckan som lantbrukaren Edze Westra lade hela 3 800 ton naturgödsel från Nederländerna på bar mark i Ala på södra Gotland. Grannar har klagat på lukten och miljö- och hälsoskyddskontoret hävdar att det finns en risk att kväve och fosfor sprids från gödselhögen ner till grundvattnet.

  – Vi har bedömt platsen som olämplig utifrån risken för läckage av kväve, kombinerat med att marken inte har ett tjockt jordskick och närheten till en häll, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Stefan Claesson till ATL.

  Enligt honom kommer kontoret att fatta ett beslut om att platsen för lagring är olämplig.

  Edze Westra har dock inte fått någon information. Han menar däremot att de har haft en god dialog och att han ska ha ett möte med kommunen i slutet av månaden.

  – Vi har hela tiden varit tydliga med att marken är olämplig. Dels när han höll på att transportera gödslet, och dels i samtal efteråt. Jag har även skickat ett förtydligande på mejl. Men det verkar inte har nått fram riktigt, säger Stefan Claesson.

  Har bett om dispens

  Samtidigt får Edze Westra inte sprida gödsel mellan första november och sista februari.

  – Jag har bett om dispens. Men även om vi inte får dispens kommer vi att förvara gödslet på plats till mars, säger Edze Westra.

  Men enligt Stefan Claesson kommer han att inte att få dispens.

  – Vi har inte formulerat något beslut än. Men vi bedömer att vi inte kan ge honom dispens, det ryms inte för det vi kan ge dispens för eller inom den lagstiftningen vi förhåller oss till.

  Relaterade artiklar

  Till toppen