Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juni

  Lantbrukare ett av de farligaste yrkena

  I förhållande till antalet sysselsatta är antalet olyckor i lantbruket mycket högt, skriver tidningen Arbetsliv. Samtidigt är mörkertalet stort, enligt SLU-professorn Peter Lundqvist.

   Arkivbilder.
  Arkivbilder. FOTO: TT

  I snitt sker ungefär tio dödsolyckor i lantbruket varje år. Bara byggbranschen och transportssektor har lika hög olycksstatistik, enligt Arbetsmiljöverkets siffror.

  De flesta olyckorna orsakas av djur, maskiner och av fall. Ett skäl till det höga antalet olyckor är att lantbrukare ofta är mångsysslare och förväntas klara av en mängd olika arbetsuppgifter, från djurskötsel till maskiner och skogsbruk, förklarar Peter Lundqvist, professor i arbetsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

  Samtidigt är det bara en liten andel av olyckorna rapporteras, menar han.

  – Mörkertalet är stort. Våra studier visar att knappt 10 procent anmäls, säger Peter Lundqvist till Arbetsliv, en tidning som ges ut av den ideella organisationen Prevent som har Svenskt Näringsliv, LO och PTK som huvudmän.

  4 400 olyckor 2013

  Peter Lundqvist efterfrågar också att företrädare för LRF och SLU lyfter frågan om säkerhet högre på dagordningen. Något som Anders Drottja, arbetsmiljöansvarig på LRF, håller med om.

  – Vi stödjer både forskning och bedriver informationskampanjer för att sprida kunskap om arbetsmiljöfrågor. Men vi kunde säkert göra mer, säger han till Arbetsliv.

  Under 2016 anmäldes 180 olycksfall till Arbetsmiljöverket men det verkliga antalet olyckor anses vara högre. I rapporten Arbetsolycksfall i jord- och skogsbruk 2013 presenterade Stiftelsen för lantbruksforskning uppgiften att cirka 4 400 olyckor skedde på jordbruksföretag det året, varav 7 procent anmäldes. Främst var det kvinnor och äldre män som drabbades, rapporterar Arbetsliv.

  Relaterade artiklar

  Till toppen