Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 april

  ”Inte rimligt att vi ska offra vår hälsa”

  Hans-Ingvar Ekberg drabbades av lymfom, en cancertyp som kopplats till glyfosat i rättsprocesser. Han vill inte hävda att det orsakade hans sjukdom – men tycker att svenskt lantbruk och LRF bör bli aktivare i granskningen av glyfosatets hälsoeffekter.

   ”Jag kan ju inte ensam sätta i gång och slåss mot ett multinationellt företag”, säger Hans-Ingvar Ekberg. Nu efterlyser han mer engagemang från LRF om frågan gällande effekterna av glyfosat för lantbrukares hälsa.
  ”Jag kan ju inte ensam sätta i gång och slåss mot ett multinationellt företag”, säger Hans-Ingvar Ekberg. Nu efterlyser han mer engagemang från LRF om frågan gällande effekterna av glyfosat för lantbrukares hälsa. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  I dag har Hans-Ingvar Ekberg återhämtat sig från den tuffa cancerbehandling han tvingades gå igenom under första halvåret 2015. Orken är inte längre densamma som före cancern, vissa hjärtproblem kopplar han till behandlingen, men i det stora hela har livet återgått till det normala.

  – Jag är övertygad om att cancerbehandlingen förkortar mitt liv, men utan behandlingen hade jag inte suttit här i dag, säger han.

  Knuta i armhålan

  Senhösten 2014 upptäckte Hans-Ingvar Ekberg en knuta i armhålan. Han tog omgående kontakt med vården och efter provtagning ett par veckor senare konstaterades att han hade lymfom.

  På trettondagsafton 2015 inleddes cellgiftsbehandlingen, som efter några månader ersattes av strålning. Sommaren samma år kunde läkarna konstatera att cancern var borta, och regelbundna kontroller under de tre följande åren har visat samma sak. Efter behandlingen fick han veta att de första provresultaten hade pekat på en icke behandlingsbar form av lymfom, men den diagnosen korrigerades dessbättre i ett senare skede.

  – Man ska ha lite tur i tombolan också, så man får rätt sorts cancer, säger Hans-Ingvar Ekberg i dag.

  Lång tid med växtskydd

  Tillsammans med familjen driver han Kölegården utanför Åstorp i Skåne med 180 mjölkkor och 350 hektar växtodling av spannmål, åkerböna och vall.

  Han har arbetat med växtskydd sedan 1970-talet och följt rekommendationerna vad gäller personligt skydd. Men skillnaden är himmelsvid mellan 1970-talets teknik och dagens, säger han. Då manövrerades sprutan genom traktorns öppna baklucka, rampen fälldes in manuellt och körningen i grödan markerades med pinnar.

  Hans-Ingvar Ekberg minns att han var relativt tidigt ute med fasta körspår, tät traktorhytt och elhydraulisk manövrering av sprutan.

  – Jag var inte livrädd, men jag strävade efter så lite exponering som möjligt av preparaten.

  Använde sparsamt

  Glyfosat har han använt sedan preparatet lanserades med handelsnamnet Roundup på 1970- talet.

  – Då fick vi till oss att det var harmlöst och jag har använt det hela tiden, men på ett försiktigt sätt. Jag körde inte så mycket i början, det var ju ett himla dyrt preparat på den tiden.

  Under cancerbehandlingen 2015 uppmärksammade Hans-Ingvar Ekberg ett franskt rättsfall där änkan efter en fransk lantbrukare stämde företaget bakom Roundup, Monsanto, för att ha orsakat makens död i cancerformen lymfom.

  – Jag noterade det, men engagerade mig inte vidare i det. Det är lätt att börja jaga syndabockar och jag har sett människor som mått mer illa av det än av själva sjukdomen. Jag kan ju inte ensam sätta i gång och slåss mot ett multinationellt företag.

  Tanken stannade kvar

  Men tanken att glyfosat kan ha varit en orsak till hans insjuknande i lymfom hängde kvar hos honom. De senaste årens rättsprocesser i USA med tiotusentals stämningar mot Monsanto, numera ägt av Bayer, aktualiserade frågan igen.

  – Bolaget har avsatt stora pengar för att täcka kraven på skadestånd. Det måste rimligen betyda att det kan vara på det viset, annars hade de inte avsatt kapital för ändamålet, säger Hans-Ingvar Ekberg.

  Mot den bakgrunden tycker han att det är märkligt att LRF inte är mer på hugget i frågan. Bondeorganisationen borde efterlysa fall i Sverige, hos lantbrukare och andra, där användningen av glyfosat kan vara en faktor bakom sjukdom.

  Ständigt under press

  Glyfosatets framtid inom EU är satt under lupp. Nuvarande godkännande löper ut 2022. Det kan göra frågan känslig att hantera.

  – Det finns säkert de som tycker att man inte ska lyfta detta. Många lantbrukare säger att de vill ha möjlighet att använda glyfosat, men jag ser det på ett annat sätt. Vi lantbrukare är ständigt under press att vara ekonomiskt effektiva, men det kan inte vara rimligt att vi som yrkesgrupp ska tvingas offra vår hälsa för att producera billiga livsmedel åt konsumenterna, säger Hans-Ingvar Ekberg.

  LÄS MER OM GLYFOSAT:LRF om glyfosat: Viktigt att vi får veta om fler är drabbadeBayer avsätter miljarder till förlikningar om Roundup

  Glyfosat i EU och Sverige

  Glyfosat är godkänt för användning inom EU till den 15 december 2022.

  Nu pågår en utvärdering om huruvida ämnet ska få förlängt godkännande. Sverige är ett av fyra rapportörsländer som står för denna vetenskapliga utvärdering.

  Rapportörsländerna ska i sommar lämna sina slutsatser till Efsa, den euro­peiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, som nästa sommar väntas lämna ärendet till EU-kommissionen.

  Kommissionen tar sedan fram ett förslag som medlemsländerna får ta ställning till.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen