Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 september

  Djurskyddslag vållar politisk strid i Polen

  Polens underhus röstade tidigt på fredagen igenom en djurskyddslag som har splittrat regeringskoalitionen och fått lantbrukare att samlas till demonstrationer.

  Nu hotas de pågående samtalen av en minsterrockad.

  FOTO: AGENCJA GAZETA/REUTERS/TT

  Efter en maratonsittning i det polska parlamentets underhus sejmen röstades på fredagen en lag som bland annat förbjuder uppfödning av pälsdjur och export av kosher- och halalslaktat kött igenom med bred marginal.

  Men Jaroslaw Kaczynski, ledare för det styrande partiet Lag och rättvisa (PIS), var ändå inte nöjd.

  Det nationalkonservativa partiet fick nämligen inte stöd av något av sina koalitionspartier. Lagen ses som ett sätt för PIS att nå yngre och urbana väljare, vilket har visat sig så split i koalitionen. På landsbygden är den inte populär – och det är utanför storstäderna som både PIS och dess koalitionspartier har sitt allra starkaste stöd.

   PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski i sejmen tidigare i år.
  PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski i sejmen tidigare i år. FOTO: Czarek Sokolowski/AP/TT

  Ett stort antal lantbrukare demonstrerade på onsdagen utanför PIS huvudkontor i Warzsawa och skanderade enligt nyhetsbyrån AFP ”Kaczynski, landsbygdens förrädare”.

  De högerextrema partierna Konfederationen och SP vägrade liksom PIS jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski, som aktivt opponerat sig mot lagen, rösta ja, trots hot om att slängas ut ur koalitionen.

  Minoritetsregering?

  Omröstningen kommer nämligen samtidigt som koalitionen diskuterar en rockad av ministerposter och en eventuell minskning av antalet ministrar, åtgärder som skulle kunna göra PIS till ensamt regeringsparti i minoritetsställning. Något Jaroslaw Kaczynski har hotat med efter stödpartiernas nej till hans nya lagförslag.

  – Förhandlingarna har skjutits upp tills vidare, på grund av den rådande situationen i sejmen, sade vice talmannen och PIS-ledamoten Ryszard Terlecki på torsdagen.

  Han slog då bort tanken på en egen minoritetsregering.

  – Om det skulle hända får vi gå till val på nytt. Med egen plattform så klart, sade han.

  Stor industri

  Men det kan alltså ske, nu när den omstridda lagen har passerat det första hindret och ska tas upp av senaten.

  Polen är världens tredje största producent av päls, efter Kina och Danmark, och industrin anställer runt 50 000 personer. Landet är även en stor exportör av kosher- och halalslaktat kött, runt 70 000 ton kött exporteras varje år till såväl Israel som övriga Europa.

  Men industrin har fått kritik för sin djurskötsel.

  – Polens standard för djur borde varken vara sämre eller bättre än de i de västeuropeiska länderna, sade Kaczynski förra veckan, och premiärminister Mateusz Morawiecki (PIS) fyllde på Twitter i helgen på med: ”I det 21:a århundradet är det fullt möjligt att se riktigt fin ut utan att sätta på sig en päls”.

  Det polska förbundet för köttproducenter är som väntat skarpt kritiskt till lagen och säger att den kommer få stora konsekvenser. Lagen sägs av oberoende utredare kosta industrin 1,6 miljarder euro.

   Polska lantbrukare demonstrerar mot den nya djurskyddslagen.
  Polska lantbrukare demonstrerar mot den nya djurskyddslagen. FOTO: JANEK SKARZYNSKI/AFP/TT

  Relaterade artiklar

  Till toppen