Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 februari

  Sålde på topp – tack vare magkänslan

  Affärerna med årets skörd är i full gång. Mikael Franzén utanför Örebro har lyckats låsa två pristoppar på vetemarknaden men missade januaritoppen på raps.

   Mikael Franzén driver Franzéns Lantbruk utanför Örebro.
  Mikael Franzén driver Franzéns Lantbruk utanför Örebro. FOTO: Mostphotos/Privat

  Mikael Franzén som driver Franzéns Lantbruk inte långt från Örebro sålde terminskontrakt på vete på börsen precis de dagar i januari när priset var som högst.

  – Det var magkänsla. Men sedan vet jag inte om det blir en bra eller en dålig affär framåt, säger han.

  Oro för sen sådd

  Samtidigt gjorde han en fysisk affär och sålde 1 000 ton kvarnvete för leverans i skörden. Redan i somras säkrade han också en mindre del av skörden 2020, när oro för den sena sådden i USA drog upp terminspriserna rejält på vete. Han föredrar att jobba med både terminssäkring och fysisk prissäkring av spannmålen.

  – Den fysiska affären ligger still, men börsaffären kan jag köpa tillbaka till billigare pengar om den sjunker och jag är på hugget, säger Mikael Franzén.

  Missade pristoppen

  Totalt är ungefär en fjärdedel av gårdens beräknade veteskörd prissäkrad.

  – Jag skulle ha säkrat raps också men missade när priserna var som högst, säger han.

  Dag von Bothmer, Agroelit, som bedriver växtodling utanför Malmköping, sålde whiskymaltkorn och en liten del av veteskörden 2020 i november.

  – Jag försöker sprida ut mina säkringar för att allt inte ska hamna på samma prisnivå, säger han.

  En viktig princip han har är att aldrig låsa priset under produktionskostnad. På en av de två gårdarna han brukar finns ingen tork, och eftersom avståndet till gården med tork är för långt måste spannmålen levereras i skörd.

  Normalt säljer han därför hälften av den beräknade skörden där i förväg. Detta på grund av risken att betalningen sjunker under skörden. Han använder bara fastpriskontrakt, inte terminsaffärer för att säkra priset.

  – Jag vågar mig inte in i det eftersom jag till hundra procent är arrendator. Om terminsaffärer går åt fel håll måste man ha säkerheter, säger han.

  Sålde till fastpris

  Dag-Henrik Larsson på Marieborgs gård utanför Arboga sålde kvarnvetet som ska levereras under skörden 2020 på fastpris i januari, också främst på grund av risken för prisfall under skördeperioden.

  Detta motsvarar ungefär 25 procent av den totala spannmålsproduktionen på gården. På resten, den spannmål som ska lagras in, har han inte gjort några affärer än. Normalt odlar han inte grynhavre, men i år gör grödan entré på viss bekostnad av maltkorn tack vare det högre priset på grynhavre.

  – Många gör säkert likadant. Men jag tror att det blir mycket maltkorn i Europa i år och att maltkornsmarknaden därför pressas, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen