Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 mars 2017

  Lantbruk startar fåruthyrning

  På Särtshöga vingård i Ödeshög har man hakat på den nya trenden. Man hyr ut sina tackor mot kött och fäll.

   Får på Särtshöga vingård.
  Får på Särtshöga vingård. FOTO: SÄRTSHÖGA VINGÅRD

  Det handlar dock inte om att den som hyr ska hämta och ta hand om fåret under en viss tid, fåren stannar på gården och man får följa sitt får via sociala medier.

  Den som har hyrt fåret under året, får kött och fårskinn från sin tackas lamm till hösten, när årets lamm slaktas.

  – Vi fick idén när vi var på ett seminarium på Vreta kluster. Det var en där som hyrde ut sina tackor och vi tänkte att det lät bra, säger Anna Albinsson som driver gården tillsammans med sin familj.

  Hon säger att man vill bidra till att konsumenterna får skapa en relation till maten.

  – Alla tackorna har fått en egen profilbild och vi har döpt dem. Sju är redan uthyrda och man är välkommen att komma och hälsa på sitt får här hos oss, berättar Anna Albinsson.

   Alla fåren är döpta och har fått egna profilbilder.
  Alla fåren är döpta och har fått egna profilbilder. FOTO: SÄRTSHÖGA VINGÅRD

  Hon säger att de tänkt att det kan vara bra till exempel för barnfamiljer, så att barnen får se var maten kommer ifrån. Köttet får man styckat och hemskickat tillsammans med skinnet.

  Det är dottern Elin Albinsson som sköter kommunikationen i sociala medier.

  På gården finns förutom fåren egen vin-, cider och musttillverkning. Man erbjuder också övernattning i formen Bed & breakfast, så den fårhyrare som vill kan passa på att övernatta och umgås med sitt får på samma gång.

  Till toppen