Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 maj 2019

  Länsstyrelser ska hålla koll på vattenläget

  Staten rustar för ännu ett torrt år.

   Små vattendrag är särskilt känsliga för överuttag av vatten.
  Små vattendrag är särskilt känsliga för överuttag av vatten. FOTO: Göran Berglund

  Regeringen har beslutat om att uppdra åt samtliga länsstyrelser att kartlägga och analysera vattensituationen på lokal och regional nivå. Länsstyrelserna ska också rapportera om förmågan att hantera en situation där det blir brist på vatten. Uppdragen ska redovisas den 20 maj och den 15 juli.

  ”Vatten är vårt viktigaste livsmedel och en förutsättning för ett fungerande samhälle och näringsliv”, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) enligt ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

  Särskild försiktighet

  Vattennivåerna i många grundvattenmagasin är redan under det normala, och det krävs flera säsonger med mycket nederbörd för att återställa dem. Länsstyrelsen i Västra Götaland har gått ut med en uppmaning att spara på vattnet. Där gör man bedömningen att läget inom några veckor kan vara lika illa som det var i juli förra året.

  Den som tar vatten ur små vattendrag, som bäckar och dammar, där effekterna av vattenbrist slår hårdare, uppmanas till särskild försiktighet.

  – Det kan vara bönder, men även exempelvis golfklubbar eller idrottsföreningar som bevattnar fotbollsplaner. Den som tar vatten från ett vattendrag är skyldig att se till att vattendraget inte skadas, säger Tor Segerbo, chef för enheten för vattenärenden på Länsstyrelsen Västra Götaland, till TT.

  Relaterade artiklar

  Till toppen