Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 januari

  Regler om vattenförbrukning kan skrivas om

  Det finns skäl att utreda vilken påverkan ett större vattenuttag har. Och mycket talar för att det kommer att göras i framtiden – även för jordbruksverksamheter. Det menar Magnus Svensson på länsstyrelsen i Västmanland.

   Det finns inga begränsningar på hur mycket vatten man som jordbrukare får använda till det som kallas husbehovsförbrukning, men det kan bli en förändring.
  Det finns inga begränsningar på hur mycket vatten man som jordbrukare får använda till det som kallas husbehovsförbrukning, men det kan bli en förändring. FOTO: Istock

  Det fanns flera anledningar för länsstyrelsen att titta på vilka konsekvenser ett vattenuttag i storlek av Hans Cederlöfs utökade kobesättning kan ge. Det menar Magnus Svensson, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

  – Det handlar om att det är samma vattenåder som kommunen använder, ett Natura 2000-område och flera enskilda brunnar i närområdet kan påverkas. Så nog finns det anledning att utreda frågan.

  Kan bli en förändring

  Han menar också att det framgår ganska tydligt av domen att det kan bli en förändring på sikt så att undantagen för jordbrukens hushållsförbrukning tittas över. Det håller Lisa Kylenfelt, jurist på Ludvig & Co som tillsammans med LRF:s expansionsteam drivit Hans Cederlöfs fall, med om.

  – Det finns inga begränsningar på hur mycket vatten man som jordbrukare får använda till det som kallas husbehovsförbrukning. I dag. Men Mark- och miljööverdomstolen skriver i domen att det kan finnas behov av att se över den formuleringen i framtiden, säger hon.

  Var ska gränsen gå för när det ska göras – ska alla omfattas eller bara jordbruk av en viss storlek?

  – En svår fråga. Det beror på, skulle jag säga. Vill lagstiftarna göra det lätt för sig så kanske det blir vid 100 djurenheter som är gränsen för anmälningsplikt, säger Magnus Svensson.

  Han pekar också på att Mark- och miljööverdomstolen skickat handläggningen av Hans Cederlöfs ärende till miljöprövningsdelegationen med en passus om att det kan behövas en geohydrologisk utredning för att utreda om det närliggande Natura 2000-området påverkas.

  – Men det är också viktigt att ha med sig att även om många tycker det är ett krångel med att få tillstånd, ska man ha med sig att tillstånden ger också rättigheter. Den som har tillstånd för sin verksamhet är skyddad på ett helt annat sätt än den som inte har det.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen