Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juli 2019

  Länsstyrelse får 600 000 kronor till skrämselprojekt

  De senaste åren har tranorna blivit allt fler och lantbrukare blir lidande med uppätna och nertrampade fält. Hittills i år har tre ansökningar om skyddsjakt inkommit till Länsstyrelsen i Västerbotten.

  Med ett bidrag på 600 000 kronor från Naturvårdsverket hoppas de kunna leda bort tranorna från åkrarna.

   Det är andra årets som länsstyrelsen i Västerbotten har ansökt om pengar till projektet som ska få bort tranorna från åkrarna. Arkivbild.
  Det är andra årets som länsstyrelsen i Västerbotten har ansökt om pengar till projektet som ska få bort tranorna från åkrarna. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Förra året startade Länsstyrelsen i Västerbotten ett projekt som på sikt ska minska problemet med tranor i länet. Projektet bekostar åkrar som odlas upp specifikt för tranorna. Sedan är det tänkt att skrämma dit tranorna så att de lämnar de vanliga åkrarna i fred, rapporterar P4 Västerbotten.

  – Vi kallar det avledningsåkrar, säger Erik Owusu-Ansah som är biolog och handläggare på länsstyrelsen till radiokanalen.

  Läs mer: Yrke: Fågelskrämma

  600 000 kronor i bidrag

  Enligt Naturvårdsverket kan länsstyrelserna två gånger per år söka bidrag från Viltskadeanslaget, för fåglars skador på grödor. Under den första omgången 2019 har 17 län ansökt om den här typen av bidrag och Västerbotten är ett av dem. I fjol fick de strax över 600 000 kronor från Naturvårdsverket till sitt projekt för att bekämpa tranorna, och i år får de en liknande summa igen.

  I nuläget går pengarna till Rörbäcks-slätten med Stöcke i Umeåområdet och Kågedalen i Sollefteå. Enligt P4 Västerbotten har hittills tre ansökningar kommit in i år om skyddsjakt på tranor i Kågedalen, där man försökt skrämma bort dem utan resultat. Länsstyrelsen hoppas att projektet ska kunna göra att de i stället för att skjuta tranorna kan flytta på dem.

  – Det kommer att fungera för det är provat i andra delar av Sverige, säger Erik Owusu-Ansah till P4 Västerbotten.

  Så skrämmer du fåglarna

  Andra sätt att skydda sig från tranorna kan vara att anlita en skrämselkonsulent. Tidigare i vår träffade ATL Göran Frisk från Skåne, som är böndernas beskyddare. Även skrämselkonsulent Per-Erik Björkens i Dalarna har flera tips på hur du skrämmer fåglarna.

  Bidrag för fåglars skador på gröda 2018 och 2019:

  • Länsstyrelserna söker pengar två gånger per år från Viltskadeanslaget. Första omgången handlar det främst om pengar för förebyggande åtgärder. Andra omgången främst för ersättningar för de skador som uppkommit under året.

  • Bidrag för fåglar kan handla om andra fåglar än tranor, som till exempel gäss.

  • Första omgången 2018 sökte 14 län bidrag för fåglars skador på gröda.

  • Andra omgången 2018 sökte 4 län bidrag för fåglars skador på gröda trots att andra omgången egentligen bara ska innehålla ersättningar. Några län sökte bidrag denna omgång för att de förstått att de skulle komma att behöva det.

  • Första omgången 2019 sökte 17 län bidrag för fåglars skador på gröda.

  Källa: Naturvårdsverket

  Relaterade artiklar

  Till toppen