Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 september 2018

  Länsstyrelsen backar om gödselbeslut

  Länsstyrelsen i Halland backar och drar tillbaka den generella dispensen för lantbrukare i Laholm som felaktigt medgav undantag för att sprida gödsel under vintern.

  Som ATL tidigare har skrivit har Länsstyrelsen i Halland försökt underlätta för lantbrukare i Laholms kommun som drabbats av foderbrist efter sommarens torka. För att ge lantbrukarna chansen till en tredje vallskörd ville länsstyrelsen ge generell dispens för lantbrukare i Laholm att sprida gödsel fram till och med den 31 december.

   Länsstyrelsen i Halland återkallar sitt beslut om vintergödsling.
  Länsstyrelsen i Halland återkallar sitt beslut om vintergödsling. FOTO: Fredrik Stork

  Felaktigt beslut

  När detta blev känt påpekade Jordbruksverket i ett mejl till ATL att det inte fanns något lagstöd för länsstyrelsen att ge generell dispens från spridningsreglerna för flera lantbrukare. Det är fortfarande inte tillåtet att sprida gödsel mellan den 1 november och den 28 februari. För att få undantag måste lantbrukare ansöka enskilt om dispens hos tillsynsmyndigheten som i just detta fall är Laholms kommun, närmare bestämt Miljö- och byggnadsnämnden.

  Återkallar beslutet

  Nu har Länsstyrelsen i Halland valt att dra tillbaka sitt beslut om den generella dispensen.

  ”Länsstyrelsen har uppmärksammat att beslutet inte är fattat utifrån de bestämmelser som framgår av Jordbruksverkets föreskrift SJVFS 2004: 62. Länsstyrelsen konstaterar att dispensen som meddelades den 28 augusti är meddelad av fel myndighet. Beslutet ska därför upphävas”, skriver myndigheten i sin ändring.

  LÄS MER: Kommun vill stötta lantbrukare – tar bort vegodagLÄS MER: Flera kalvar har dött i frasbrand

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen